Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматична победа на Холандия над Коста Рика, Крул спасява две дузпи

Холандия - Коста Рика
Снимка: FIFA

Холандия елиминира Коста Рика в изключително драматичен четвъртфинал на Мондиал 2014 и запази жива мечтата си да стигне до световната титла. "Лалетата" се наложиха над голямата сензация на турнира след изпълнение на дузпи.

Холандците, които бяха големият фаворит в двубоя, излязоха в предни позиции с големите си звезди Ариен Робен и Робин ван Перси, на които помагаше Мемфис Депай.

За Коста Рика на върха на атаката беше Джоел Кембъл, а по крилата действаха Кристиан Боланос и Браян Руис.

Срещата започна с опит за натиск на холандците, но защитата на Коста Рика действаше стабилно и не допускаше сериозни опасности пред вратата на Келйор Навас. Стражът на костариканците лекуваше контузия в дните преди мача, но въпреки това излезе титуляр.

"Лалетата" се опитаха да наложат своя стил на игра, но срещнаха сериозно противодействие. Чак в 22-ата минута Ван Перси се озова на стрелкова позиция и опита удар, но Навас се намеси решително. Малко по-късно шанс за гол се откри и пред Депай, но отново стражът на Коста Рика спаси.

Костариканците рядко атакуваха и до почивката не отправиха нито един опасен удар към вратата на Яспер Силесен. В същото време Кейлор Нввас показа високата си класа и след коварен шут от фаул на Уесли Снайдер в 37-ата минута.

След почивката нещата не се промениха. Холандия атакуваше, но не успяваше да затрудни Кейлор Навас, защото бранителите пред него действаха безупречно. В 66-ата минута Хорхе Луис Пинто изненадващо замени Джоел Кембъл с Маркос Урена и това предизвика разочарованието на нападателя.

В края на мача "оранжевите" рязко вдигнаха оборотите. В 82-ата минута Уесли Снайдер от фаул прати топката в страничната греда. При тази ситуация Навас беше безпомощен, но късметът беше на негова страна. Малко по-късно Ван Перси се озова на стрелкова позиция, но за пореден път вратарят на Коста Рика излезе победител в двубоя помежду им.

Натискът на Холандия ставаше все по-сериозен. В 88-ата минута Ван Перси не можа да засече хубаво центриране на Снайдер, а кулминацията на пропуските на нападателя на "лалетата" дойде в третата минута на добавеното време. Тогава след огромно разбъркване топката попадна на крака на Ван Перси, той стреля, но от тялото на Техеда кълбото се отби в горната греда и не влезе във вратата.

В продълженията костариканците се прибраха още по-дълбоко в половината си и с мъка отбиваха холандските атаки. Отново Робен беше най-деен в състава на "лалетата", а Луис Ван Гаал усили офанзивната мощ на тима си с пускането на Клаас Ян Хунтелаар.

В 117-ата минута резервата Маркос Уреня можеше да реши всичко в полза на Коста Рика. Той напредна опасно през центъра и стреля, но Силесен спаси. Последната възможност се откри пред Снайдер в последната 120-а минута, но късметът отново помогна на костариканците и топката срещна гредата.

Ван Гаал беше запазил последната си смяна и я извърши в последните секунди. Той пусна резервния вратар Тим Крул, на когото явно разчиташе, че ще се справи по-добре при дузпите. Крул се превърна в герой на мача, спасявайки две дузпи и така "лалетата" отиват на полуфинал срещу Аржентина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна