Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Костов: Банковата ни система е в критична ситуация

Снимка: БГНЕС

Банковата ни система е в много сериозна критична ситуация. БНБ не е в състояние да я овладее и чака следващия парламент и следващото правителство, защото няма инструменти. Това заяви пред bTV бившият премиер, бивш лидер на ДСБ и настоящ директор на Лабораторията за управление на рискове (ЛУР) към Нов български университет Иван Костов. Според него КТБ може да бъде лесно рекапитализирана с увеличение на капитала. Знаем как може да се възстанови ликвидният баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори вратите си на 15-и октомври. Да се обясни едно решение, до което не могат да достигнат всички експерти дотук, не е толкова проста работа, каза Костов. Той увери, че според него няма такава дупка от 5 млрд. в КТБ.

Ако прокуратурата иска, или определени кръгове искат да обвинят определени лица за това, че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода, коментира Костов и се закани, че публично ще назове тези лица. Той допълни, че атаките отиват срещу банката КТБ, а не срещу Цветан Василев. Лицата са тези, които искат затваряне на банката, добави Костов.

Костов каза, че има 2 плана за спасяване. Ако е вярно, че са дошли инвеститори от Виена, които са заявили готовност да участват във възстановяване на банката с 1 млрд. евро, това значи, че още сега трябва да се преговаря с Виенския фонд и да се договорят нещата банката да действа без участие на правителството и на БНБ. Възможно е банката при наличие на този милиард да бъде оздравена без участието на правителството и на БНБ. Ако няма такъв милиард, ако тези хора се откажат и тогава държавата, и БНБ могат да спасят с много по-малко пари от тези 3,7 млрд., които ще дадат на ликвидация, могат да спасят КТБ и Търговска банка "Виктория". Ако не знаят решението, трябва да питат този, който знае. Разбира се, че ще питат мен. В ръцете ми са загинали 14 банки, знам как бяха разграбени активите им. Успял съм да оздравя няколко банки, които в момента са гръбнакът на българската банкова система, категоричен е Костов.

По думите на Костов, ако има инвеститор с 1 милиард, то КТБ може да се спаси без участието на БНБ и правителството. Цели институции са виновни за това, че са позволили да се стигне до тук. Много ми се иска тези рискове, за които предупреждавам сега, да не се сбъднат. Лесно е да бъдат предотвратени тези рискове сега. Страната ще бъде в критична ситуация между 27-и ноември и 20-и декември. Точно преди Коледа ще бъде тежък момент за всички тези, които си мислят, че пусната по улея шейна ще стигне до финала. Ама няма да стигне, точно тогава ще изхвърчи, твърди Иван Костов. В посочения от Костов период изтича максималният срок от 6 месеца, в който двете банки могат да останат затворени. Именно в този период ще трябва да се погаси емитираният на пожар 1,2 млрд. лв. вътрешен дълг за спасяването на Първа инвестиционна банка (ПИБ) в началото на юли. Отделно в края на годината ще е ясна каква ще е дупката в бюджета, която ще надхвърли дефицит от 3% от БВП, ако няма актуализация на бюджета, показват всички разчети на финансовото министерство и на експерти.

По отношение на бюджета Костов смята: Давам си сметка в какво състояние е бюджетът, прав е финансовият министър, че трябва да има актуализация, че всъщност те са възприели нашите съвети от миналата година. Той заяви, че не трябва да се взема заем от 6 млрд. лева. Борисов може би има друго предвид, вярно е, че трябва да има широко национално съгласие, за да се премине през този период, добави Костов.

Запитан кой ще управлява България след изборите, Костов отговори, че в момента не е ясно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна