Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с летящ старт на световното по волейбол в Полша - 3:0 срещу Мексико

България победи лесно Мексико с 3:0 на старта на световното
Снимка: Светослав Костов

Волейболистите от националния ни отбор направиха летящ старт на световното първенство в Полша, след като в първия си мач от трета група надиграха категорично състава на Мексико с 3:0 гейма (25:16, 25:17, 25:21)

Селекционерът на нашите национали Пламен Константинов, за когото това бе първи официален мач начело на тима, заложи на Андрей Жеков, Цветан Соколов, Светослав Гоцев, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев и либерото Теодор Салпаров.

Началото бе равностойно, като нашите поведоха едва при 6:4 след успешна контра на Николай Пенчев. Двете точки се запазиха до първото техническо прекъсване – 8:6 за България. Нови 2 тежки сервиса на Ники Пенчев и България дръпна с 10:6. След 2 блокади България направи преднината си доста комфортна – 14:7, което принуди треньора на мексиканците Серхио Ернандес да вземе първата си почивка. Това не даде кой знае какъв резултат и не повлия на играта на двата тима – 16:10 за нашите при второто техническо прекъсване на първия гейм. Постепенно волейболистите ни увеличиха преднината си до 22:13, а след това спокойно си взеха гейма с 25:16.

Вторият гейм също започна точка за точка и отново нашите взеха лек аванс при първото техническо прекъсване. Точките за мексиканците идваха най-вече от грешки на нашите волейболисти от сервис, което бе лек повод за притеснение за селекционера на тима ни Пламен Константинов. Северноамериканците изравниха при 10:10, а след това нашите дръпнаха с 2 точки след тройна блокада на Жеков, Йосифов и Пенчев. След два аса на капитана на мексиканците Карлос Гера противниците ни поведоха за първи път от началото на двубоя, а Константинов взе първата си почивка. Това веднага се отрази на играта на нашите и те реализираха 3 поредни точки за 16:14. Класата си каза думата и в решаващите разигравания българите бяха по-точни – 25:17 и 2:0.

Паузата от 10 минути след втория гейм, която е традиционна за мачовете от световното в Полша, леко извади нашите от ритъм и те позволиха на мексиканците да поведат с 1 точка в началото на третата част, като тенденцията се запази до 5:5. Двата отбора заиграха отново точка за точка като мексиканците поведоха с 9:8 след грешка в атака на Алексиев. Мирослав Градинаров замени Николай Пенчев в първата смяна на Константинов от началото на срещата. Българите взеха второто техническо прекъсване с 16:14 след ас на Жеков и така през центъра на Гоцев. Противниците ни настигнаха пак при 18:17, но успешна атака на капитана Алексиев и ас на Цветан Соколов успокоиха нашите – 20:17. Тодор Скримов замени Тодор Алексиев в края на гейма, а нашите продължиха с добрата си игра и спечелиха и третата част с 25:21, а с това и мача с 3:0 гейма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна