Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според БНБ двата най-големи акционери в КТБ са обещали да представят спасителен план за търговската банка

Снимка: БГНЕС

Двата най-големи акционери в Корпоративна търговска банка са обещали да предоставят план за спасяване на четвъртата по големина българска банка, се посочва в изявление на Българска народна банка от снощи.

На 22-ри август БНБ изпрати писма до двата най-големи акционери в КТБ "Бромак" АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО) с искане до 31-ви август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на търговската банка в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

Според БНБ в посочения срок са били получени отговори от Цветан Василев, едноличен собственик на капитала на "Бромак" АД, и от ФГДРСО, които обаче не съдържат конкретни предложения и финансови ангажименти, но в които се декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия.

Цветан Василев е информирал Централната банка, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение.

От своя страна ФГДРСО заявява намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите, както и на допълнителна оценка ("дю дилиджънс") и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

По този повод БНБ потвърди своята готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ. Междувременно Централната банка продължава работата в рамките на законовите си правомощия за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ – нещо, върху което и в момента работят екипи от квестори и одитори.

Отговорите на акционерите потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект, посочва в своето изявление БНБ.

От това съобщение на Централната банка не става ясно дали Цветан Василев и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман ще действат заедно или по отделно, и дали техните намерения включват и участието на неназован фонд, базиран във Виена, който преди време обяви интерес за спасяване на КТБ.

Вложителите в КТБ, както и редица местни икономисти, обвиняват БНБ, че е твърде бавна в намирането на решение за търговската банка, която в началото на лятото беше поставена под специален банков надзор.

Под техния натиск и след срещата със служители на Европейската комисия служебният финансов министър Порожанов заяви, че се обмисля възможността най-рано този месец да се позволи частичен достъп до депозитите, държани в КТБ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна