Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният инвестиционен фонд на Оман работи върху план за спасяване на банката КТБ

Снимка: БГНЕС

Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО) работи с българските власти в опит да разреши проблемите в Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви снощи говорител на оманския фонд, цитиран от агенция Ройтерс. Новината беше потвърдена и от Българска народна банка.

КТБ, в която Фондът на Оман е втория по-големина акционер с около 30% от основния капитал на банката, беше поставена от БНБ под специален банков надзор през юни, след като масирано теглене на депозити доведе банката до състояние на неликвидност.

Говорителят на ФГДРСО Дарвиш Ал Балусхи, който в същото време е и финансов министър на Оман обаче не даден по-конкретни детайли относно евентуалния спасителен план за КТБ. Самата банка няма никакви проблеми, свързани с нейното финансово състояние, нейните активи или дейност. Това е работа на правителството и на регулаторните органи в тази страна , каза той, без да даде подробности.

Междувременно БНБ заяви, че е получила в сряда писмо от компанията EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между Оманския фонд и други неразкрити потенциалните инвеститори и акционери, с молба за достъп до поверителните данни на Корпоративна търговска банка.

В писмото се предлага подписването на договор за не разкриване на информация между EPIC, правителството и централната банка, въз основа на която на финансовия консултант EPIC може да се предоставя достъп до информация за КТБ, която не е публична, се посочва в специално изявление на БНБ от късно снощи.

В писмото също така се предлага провеждане на преговори с правителството и централната банка, насочена към изготвянето на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата на Европейския съюз относно държавните помощи, заявява БНБ и допълва: Писмото не съдържа конкретни параметри за финансови и правни ангажименти от подателя, но като важна част от процеса на търсене на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори ще бъде разгледано внимателно от БНБ и в координация с правителството своевременно ще вземе отношение по направеното предложение.

Централната банка на България припомня, че на 22-ри август 2014-а година тя е изпратила писма до двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка – „Бромак“ АД и ФГДРСО с искане до 31-ви август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

На 1-ви септември БНБ съобщи, че в края на август (29-и септември) със свое писмо Оманският фонд (ФГДРСО) е заявил намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. В писмото беше заявено, че това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс“) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

БНБ също така посочва, че до края на вчерашния работен ден (10-и септември), не е постъпило никакво предложение от страна на мажоритарния собственик на капитала на банкова група КТБ г-н Цветан Василев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна