Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Простихме се с надеждите за финалната шестица след безславно 1:3 срещу Германия

България загуби с 1:3 от Германия на световното
Снимка: Светослав Костов

Мъжкият ни национален отбор по волейбол загуби безславно от състава на Германия с 1:3 гейма (16:25, 15:25, 25:23, 17:25) във втория си мач от втората фаза на световното в зала "Сподек" в Катовице и се прости с шансовете за класиране сред първите 4 или 6 на първенството на планетата. Очакванията бяха, че волейболистите ни ще се хвърлят с всички сили да вземат победата, но основни състезатели като Теодор Тодоров и Цветан Соколов играха слабо и не успяхме да запишем нищо повече от нова загуба. Само за статистиката – през първата част нашите нямат нито една блокада и нито една точка от сервис – две от най-силните ни оръжия.

Пламен Константинов опита да изненада колегата си Витал Хайнен с включването сред титулярите на капитана Тодор Алексиев вместо Тодор Скримов. Останалите на полето бяха Андрей Жеков, Цветан Соколов, Светослав Гоцев, Теодор Тодоров, Николай Пенчев и либерото Теодор Салпаров.

Мачът започна с успешни атаки от двете страни на мрежата до 3:3, след което германците взеха лек аванс след омекотена топка на Тодор Алексиев и контра на Грьозер. Последва още една омекотена топка на нашия капитан от блока на противника и нова успешна контра за 7:5, а след това разсеяно посрещане на Алексиев и топка в аут на Соколов – 3 точки повече за Германия при първото техническо в мача. Ас на Грьозер и 12:8 за германците, които след това направиха и контра, а диагонала на противника продължи да ни обстрелва със сервис до 16:8. Последният коз на Пламен Константинов в този слаб гейм бе Тодор Скримов на начален удар и това веднага проработи, но само за 2 поредни точки. Капитанът на Германия Шьопс също влезе в игра, за да пробва силата на началния си удар и разликата нарасна до 22:14. Данаил Милушев се появи отново за начален удар, но немците се справиха и стигнаха до геймбол. При 24:15 Цветан Соколов отигра, но след това Бьоме сложи край на гейма – 25:16.

И отново бяхме равностойни до 3-та точка, след което Германия дръпна, ние обърнахме до 5:4, а германците пак поведоха – този път със 7:5. Българите изравниха след ас на Жеков, а Витал Хайнен замени Шварц с Вестфал. Веднага след това Теодор Тодоров, който за пореден път бе индеферентен на игрището, бе спрян от блока на Макс Гюнтор. След поредния ас на Грьозер и 13:9 нашият щаб взе почивка, но Грьозер продължи с канонадата. 16:10 и илюзиите за нещо сериозно като класиране на това световното първенство започнаха да се превръщат в мираж. Нервите на Константинов не издържаха и той замени Тодор Алексиев с Тодор Скримов и Цветан Соколов с Данаил Милушев. Германците обаче бавно и методично увеличаваха преднината си и взеха и втория гейм с 25:15 след нов ас на Грьозер. За разлика от нашия диагонал Соколов, германският се изяви като лидер на отбора. Това, което през цялото световно чакахме от нашата „звезда“.

Третият гейм на игрището останаха Милушев и Скримов и България поведе с 5:3. След грешка на Тодоров отново на мрежата Германия ни поведе с 6:5, а след това и с 8:6 при първата техническа пауза. Разликата от 2 точки се запази до второто техническо прекъсване, а нашите изравниха при 17-та точка след атака и ас на Тодор Скримов. Мирослав Градинаров влезе за изпълнение на сервис на мястото на Гоцев, но прати топката в мрежата. След това обаче Грьозер не сгреши и Германия отново поведе с с 2 точки – 20:18. Мартин Божилов се появи в игра, за да спре серията на диагонала на германците и това даде резултат. Нашите отново изравниха при 21:21 след ас на Николай Пенчев, но немците отново отиграха. При 23:23 Витал Хайнен поиска почивка, за да даде указания на своите къде да бъде насочена атаката. Нашите спряха Грьозер и стигнаха до геймбол, а Скримов завърши атаката - 25:23.

Германия обаче поведе с 3 точки още в началото на четвъртата част, след това  и увеличи разликата до 10:5. В смяната на отчаянието Пламен Константинов замени Светослав Гоцев с Цветан Соколов и диагоналът ни заигра като център. Нашите намалиха разликата до 11:14, но германците върнаха една точка и съвсем спокойно стигнаха до втората техническа пауза - 16:12. След поредната грешка на видеоповторението, което отново не беше в наша полза и блокада срещу Милушев разликата стана 19:13 и Константинов отново се опита да спре германците с нова почивка. Градинаров за сервис и Алексиев за блок като тактическо решение за българския щаб. И то обаче не помогна. Всичко свърши след поредната блокада на Бьоме срещу Алексиев - 23:16 и 25:17.

Следващите 2 мача на нашите са на 13-ти септември срещу Куба от 21 и 25 и срещу Финландия ден по-късно в залата във Вроцлав от 17 и 40.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна