Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с трета поредна победа на световното след 3:0 срещу Канада

България победи и Канада с 3:0 на световното
Снимка: fivb.org

България записа третата си поредна победа на световното първенство по волейбол за жени, след като в последния си мач от втора предварителна група победи категорично Канада с 3:0 гейма (25:17, 25:16, 25:18) в „Палатриест“. Така нашите заеха третото място в групата с 9 точки и се класираха за втората фаза на шампионата. В Модена нашите волейболистки ще играят срещу отборите на Русия, САЩ, Холандия и Казахстан.

За пореден път Владимир Кузюткин направи промяна в стартовия състав на нашите – Лора Китипова, Емилия Николова, Христина Русева, Страшимира Филипова, Добриана Рабаджиева, Елица Василева и либерото Мария Филипова. По-късно в игра се появиха Диана Ненова, Кремена Каменова, Цветелина Заркова, Елена Колева и Славина Колева.

Националките ни набързо поведоха с 3:0, а до 6:3 точките за Канада бяха само от наши грешки от сервис. Последва мощна контра и 8:4 при първото техническо. След него Страшимира Филипова направи 2 поредни блокади и треньорът на Канада взе първата си почивка. Нашите постепенно увеличаваха разликата, а след ас на Рабаджиева дойде и второто техническо при 16:7. Диана Ненова и Кремена Каменова се появиха в игра, а след две блокади на канадките разликата бе намалена само на 7 точки. Краят на гейма дойде при 25:17 след грешка на северноамериканките в атака.

Вторият гейм започна точка за точка до 5:5, след което нашите волейболистки реализираха 3 поредни точки след отлична игра в защита и 8:5 при първото техническо. България дори увеличи разликата с още една точка при второто техническо. Треньорът на Каанада използва почивка при 20:13, но разликата бе сериозна, а и неговите състезателки нямаха качествата да се противопоставят на нашите. В края на гейма и Цветелина Заркова и Славина Колева се появиха на игрището. България стигна до геймбол след грешка на Паван, а с единична блокада на Добриана Рабаджиева приключи и тази част – 25:16.

България отново поведе в началото на гейма, като нашите реализираха 3 поредни точки преди канадките да изравнят при 4:4, а след това дори и поведоха с точка. Волейболистките ни отново обаче вдигнаха оборотите и след няколко извадени топки в защита от Мария Филипова обърнаха резултата в своя полза – 13:10 и прекъсване за Канада. То не даде резултат и българките увеличиха още аванса си до 17:11. При 21:15 на полето се появиха Диана Ненова и Елена Колева, както и Славина Колева отново. Нашите спокойно затвориха гейма с 25:18, а с това и мача с 3:0.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна