Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златните гласове на радиото: Любомир Пипков

Този месец отбелязваме 110 години от рождението на Любомир Пипков. В Златния фонд на Българското национално радио може да се чуе не само гласа на големия български композитор, а и на много известни личности, музиканти, художници, които се изказват за него.

Връзкана на Любомир Пипков с Радио София е още от средата на 1935 година, когато композиторът участва в програмата, като изнася лекции. Дебютът му е сказка, посветена на испанската музика, състояла се на 27-ми август, същата година. Типични за него са темите, които той коментира през следващите години - "Българската музика в миналото и днес", "Задачи на нашето музикално творчество", "Преглед на изтеклия музикален сезон".

През 1937-ма година Любомир Пипков е един от първите, отзовали се на поръчката на Димитър Ненов - първия музикален уредник на Радио София по това време, за написване на сюити върху народни песни за нуждите на програмата. На 2-ри октомври 1937-ма година е премиерата на негова "Хайдушка планина" - сюита за глас и камерен оркестър, обединяваща няколко песни и иструментална интермедиа.

През следващата година се раждат и зазвучават в ефира още пет народни песни, "Пролет над Тракия", "Старопланински песни". Партитурите им и до днес се съхраняват във фонотеката на Българското национално радио.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна