Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Попнеделев: Ако държавата не се оправи, можещите ще си могат навън, тук остават само крадци и охранители

| обновено на 10.10.14 в 10:27

Изложба на проф. Вихрони Попнеделев беше открита в галерия "Люнион". Наричат го "един от художниците на изчезване", защото работи в четирите академични дисциплини, представени и в изложбата му в Пловдив. Това са портрети, между които и два автопортрета, пейзажи - в случая от Париж, голи тела, на които е признат майстор, и натюрморт.

Художникът се появява изключително рядко през последните години и всяко негово представяне предизвиква изключителен интерес.

Житейският и творческият път на Вихрони Попнеделев тръгват през 1953-та година в град Пловдив, където е роден. Творецът казва, че пресъздава живота такъв, какъвто го вижда, без да го разкрасява повече от действителното. Професорът работи не само в областта на живописта, но също така добре се справя с текстила, керамиката и неконвенционалните форми.

Има множество изложби в страната и в Австрия, Чехия, Швейцария, Индия, Финландия и Германия. Вече не брои изложбите си. Защото за него е важно усещането за радост и свобода с онова пловдивско "густо", с което работи това, което иска.

Завършил е живопис. Специализира във Франция. В средата на 80-те години е част от легендарната група "Градът". Тогава в анкета с над 20 наши изкуствоведи е обявен за най-големия български художник. Между наградите му са тази на Министерство на културата и "Златно перо".

Професор е по живопис в Националната художествена академия. Преди 6 години построи артцентър в село Долно Камарци и прекарва там голяма част от времето си. Учи на живопис ромчета от селото и студентите от Академията. И продължава да рисува. Рисува видимата част от света – ярко, витално и с настроение, което излъчва всеки негов обект.

Интервюто с Вихрони Попнеделев може да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна