Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратиха евроквалификацията Сърбия – Албания

Прекратиха евроквалификацията Сърбия – Албания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската квалификация между Сърбия и Албания беше прекратена заради сбивания между футболисти и привърженици, причина за които стана знаме на гостуващия тим, разположено на прелетял над стадиона самолет.

Мачът от квалификациите за Евро 2016 между Сърбия и Албания беше прекратен поради безредици на терена. Ситуацията не позволяваше нормалното провеждане на срещата и всичко това е докладвано на Дисциплинарната комисия към УЕФА, написаха от Европейската футболна централа след прекратяването на мача.

По-рано от УЕФА предупредиха гостите от Албания да бъдат внимателни при развяването на знамена на сръбския стадион, а причина за това са лошите взаимоотношения между двете нации. Основно проблемите идват от провинцията Косово, която беше обявена за независима през 2008-а година.

Искахме да продължим мача, но албанците казаха, че не са готови психически за подобно нещо, обясни сръбският капитан Бранислав Иванович.

Банерът, развян над стадиона, показваше албанското знаме и карта на т.нар. "Велика Албания". Това е територия, която заема земи в днешните държави Албания, Косово, Сърбия, Черна гора, Македония и северната част на Гърция. На банера бяха изобразени и двама албански националисти Иса Болетини и Исмаил Кемали, който обяви независимостта на страната от Османската империя през 1912-а година.

Подробности за инцидента можете да чуете в звуковия файл  от сръбския ни колега Игор Ягличич, който работи за вестник "Спортски журнал".



 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна