Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България губи позиции в класацията "Правене на бизнес 2015" на Световната банка

Според представената нова класация на Световната банка "Правене на бизнес 2015" (Doing Business 2015), условията за бизнес в България не са се подобрили през последната година, като по някои показатели нашата страна дори бележи отстъпление.

В тази класация, измерваща условията за правене на бизнес в общо 189 световни икономики, България заема 38-о място, отстъпвайки с две места от 36-ото място преди година. Въпреки това слабо отстъпление, нашата страна остава в "златната" среда за правене на бизнес сред останалите държавни от Централна и Източна Европа, като изпреварва икономиките на Чехия (на 44-то място в класацията), Румъния (на 48-о място), Словения (на 51-во място), Унгария (на 54-то място) и Хърватия (на 65-о място). Пред нас условията за правене на бизнес са били по-добри в Словакия (на 37-о място), Полша (32-ро), Литва (24-то), Латвия (23-то) и Естония (на 17-то място в класацията).

Според класацията "Правене на бизнес 2015", мястото на България в нея съвпада с 38-о място на еврозоната (на всички 18 страни-членки) и е близо до 36-ото място на Европейския съюз (на всички 28 страни-членки).

В рейтинга Правене на бизнес на Световната банка се оценява колко благоприятна е бизнес средата. Това се прави по 10 параметъра, включително колко е сложно да регистрираш фирма (брой процедури и продължителността им), достъпност на кредитите и регистрирането на собственост, получаване на разрешение за строителство, достъп и свързване към електропреносна мрежа, уреждане на бизнесспорове, признаване на изпадането в неплатежоспособност, лесно ли се плащат данъци.

Индексът, измерващ условията за стартиране на нов бизнес, отрежда на нашата страна 49-о място сред всички 189 икономики, отстъпвайки с цели 8 позиции от 41-вото място преди година.

България губи четири места и в класацията за възможност за бизнескредитиране, но все пак остава на престижното 23-то място при 19-о място преди година.

България продължава да има най-голямото изоставане при свързването на бизнесобекти с електрическата мрежа - слизане от 122-ро на 125-о място от всички изследвани 189 икономики, както и при получаването на разрешение за строителство - понижение в класацията на СБ до 101-во от 100-тно място преди година.

Страната продължава да държи доста задни позиции по отношение на индекса, измерващ плащането на данъци, като през последната година вече заема 89-о място при 84-то място, според предходния доклад на Световната банка "Правене на бизнес 2014".

Солидно придвижване с пет места напред (до 57-о от 62-ро преди година) бележим единствено по отношение на възможността за търговия зад граница.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна