Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на спорта с нов начин на финасиране на международните състезания у нас

Министерството на спорта с нова програма за финансиране на домакинствата на международни спортни прояви у нас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова утвърди "Програма за финансово подпомагане на дейности по провеждане на домакинства на международни спортни състезания на територията на Република България".

С новата програма са регламентирани точно изискванията за финансиране от страна на държавата. Олимпийските и неолимпийските федерации могат да кандидатстват за помощ за провеждане на европейски и световни първенства, но само първите имат право да искат държавна подкрепа за световни и европейски купи и световни лиги, както и за турнири за спечелване на олимпийски квоти.

Федерациите ще трябва също да упоменат с какви собствени средства ще се включат в бюджета на надпреварата, да представят обща финансова план-сметка на разходите, както и документи за средствата, които ще получат за домакинството от международните централи, общините и спонсорите си. По този начин ще се избегне двойното финансиране от няколко институции на дублиращи се дейности. За да получат финансиране, спортните организации не трябва да имат никакви задължения към държавата.

Парите от министерството ще може да се харчат само за заплащане на такса към международната спортна федерация, провеждане на допинг контрол, медицинско обслужване, охрана на проявата, възнаграждения на съдийски състави, наем на спортни обекти и съоръжения и закупуване на оборудване, свързано със спецификата на спорта.

Централи, които са били домакини в предходните 2 години, ще получават до 50 процента от необходимите им средства за такси към световните федерации.

Срокът за подаване на проекти за домакинства за състезания през 2015 г. е 30 декември 2014 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна