Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победител в класацията „Надпяване” за месец октомври e Михаил Маринов с песента „Тракийска ръченица”

Гъдуларят Михаил Маринов – познат и обичан изпълнител, учител на много поколения музиканти, е роден в с. Русокастро, Бургаска област. На 8-годишна възраст започва да свири на гъдулка, подарена от вуйчо му.
В началото свири песните, които пеят майка му, баба му и сестрите му. По това време в Русокастро има много добри музиканти, които помагат за израстването на Михаил Маринов като инструменталист. Негови примери са били гъдулари като Минчо Недялков и Янко Петров. Първата му по-голяма изява е през 1968-а г. на Национален фестивал на младежта и студентите, когато получава лауреатско звание и златен медал. По-късно, заедно със Стоян Величков (кавал) и Румен Сираков (тамбура) създават „Тракийската тройка”. Правят много записи в БНР и телевизията. Посещават редица страни в Европа, Азия, Африка и САЩ. През 70-те и 80-те години Михаил Маринов е артист - оркестрант в Ансамбъла за народни песни при БНР.
Свиренето на Маринов излъчва естественост. Майстор на гъдуларския изпълнителски стил, той винаги мисли в перспектива, спокойно извайва емоционални мелодични линии, които притежават устрема на спонтанността и белега на завършеност. Ненадминато драматично чувство прониква в неговите бавни (протяжни) мелодии. Нещо повече, при хороводните мелодии той успява да се откъсне от темата на даденото хоро и да импровизира с лекота и умение.
Михаил Маринов по индивидуален начин умело открива и запазва качествата на традиционното свирене на гъдулка. Най-значимият му принос е в съхраняването на гъдуларския изпълнителски стил, който той убедително защитава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна