Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яворовата година на траура – тайни и отгадки

В историята на българската култура има много трагични страници – смъртта на Христо Ботев, убийството на Алеко Константинов, кончината на Пенчо Славейков току преди Нобеловата награда, нещастната и потънала в забвение съдба на д-р Кръстьо Кръстев, преждевременната смърт на Иван Милев, жестокото умъртвяване на Гео Милев…
Списъкът, за съжаление, може да бъде още продължен, да се превърне в един нескончаем списък, но колкото и голям да бъде, от него едва ли би отсъствало печалното събитие със злощастната любов между Пейо Яворов и Лора Каравелова и самоубийството на двамата. От фаталния жест на Лора до фаталния жест на Пейо изтича около година време - време, което Михаил Неделчев обяви за „Яворовата година на траура“, а културната общественост подкрепи. Та именно за тази Яворова година на траура говорим в предаването на програма „Христо Ботев“ „Премълчаната история“.
Гости са самият Михаил Неделчев - критик, публицист, литературен историк, редактор на съчиненията на поета, Георги Господинов – писател и литературен изследовател, и Катя Зографова, директор на Националния литературен музей, изследовател на българската литература.
Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

19 ноември
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени