Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоанна Каменарска и Ирина Георгиева с първи диск в България

Initio
Снимка: Gega New

Цигуларката Йоанна Каменарска е концертмайстор на Хамбургските филхармоници в Германия, а пианистката Ирина Георгиева от дълги години живее и работи в Швейцария. Разстоянията обаче не им пречат да свирят като дуо и заедно да запишат в зала "България" своя първи компактдиск за родния музикален пазар през пролетта на 2014 година. Изданието е на Gega New.

Йоанна Каменарска е възпитаничка на легендарния Руджиеро Ричи, тя е високо оценена на международните конкурси и фестивали, в които участва. Партнира си с музиканти от световна класа: Симоне Янг, Алоиз Брандхофер, Радован Влаткович. Като солист се изявява с различни оркестри под диригентството на Денис Ръсел-Дейвис, Пол Гудуин, Найден Тодоров, Мартин Пантелеев, Симон Хюует, Гарет Кийст. Своя опит цигуларката предава в майсторски класове в Тояма, Япония и Нойберг, Австрия.

По подобен начин се развива кариерата и на Ирина Георгиева. Многобройни са наградите й от престижни конкурси, а концертната й дейност в Швейцария, Италия, Франция, Англия, Мароко, Южна Америка, на Балканите, в Близкия Изток и др. й печели почитатели и признанието на музикалната критика. Завършила блестящо Базелската музикална академия в класа на Рудолф Бухбиндер, Георгиева е определяна като музикант с …висока култура на звука, в съчетание с изумителна техника и великолепно стилистично усещане, с магнетично изпълнителско въздействие и силна личност….

Летният фестивал в Залцбург през 2013 година става повод двете изявени солистки да обединят таланта и професионализма си, за да запишат дебютната си програма, определена от тях като …контрастна, вдъхновена от темата за вечната драма на човешкото съществувание….


Албумът, озаглавен Initio, или в свободен превод "Поява", включва първите цигулкови сонати в творчеството на Габриел Форе и Сергей Прокофиев, както и Брилянтна фантазия по теми от операта "Фауст" на Гуно от Хенрик Виенявски.

Чуйте повече за подбора и за записите на компактдиска в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна