Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вежди Рашидов: Има опасност театри, опери и филхармонии да останат без заплати за декември

Вежди Рашидов
Снимка: БГНЕС

В бюджета на Министерството на културата има дефицит от 12 и половина милиона лева и има опасност театри, опери и филхармонии да останат без заплати за декември. Това съобщи министър Вежди Рашидов в Брюксел, където Съветът по култура обсъжда необходимостта от повече инвестиции в изкуство и културно наследство.

Вежди Рашидов твърди, че е оставил в министерството 40 милиона резерв и че дефицитът, който заварва сега, без през последната година да е изградено нищо, го поставя в много трудна ситуаця: Има 54 сценични театри, опери и филхармонии, които за декември месец няма пари за заплати. Как да изпратиме за Коледа живи хора без пари?

Рашидов засега не знае, на колко пари от еврофондовете ще може да разчита България до 2020 г. за опазване на културно наследство и прилежаща инфраструктура, защото няма отделна програма, разчита се на проектите на 5 други министерства, както и на общините. Основно кандидатстването е върху конкретни проекти, които касаят паметници на културата, култура и културни обекти.

Така нареченият "български Лувър" е практически готов. Първата изложба може да бъде факт още през пролетта, съобщи министърът на културата. Той вече има и следваща голяма идея, която по думите му, още не е проект, а само мечта - в София отново да има цирк. Защото българската циркова школа е сред най-добрите в света. Може да има ледена пързалка, за други мероприятия, концерти, но трябва да носи основната си конструкция на цирк.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна