Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Марков е най-добрият състезател по вдигане на тежести за 2014 година

Иван Марков е най-добрият състезател по вдигане на тежести за 2014 година
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иван Марков е най-добрият състезател по вдигане на тежести за 2014 година. Българската федерация по вдигане на тежести награди тримата най-успешни състезатели в този спорт. Европейският и световен вицешампион в категория 85 килограма изпревари Милка Манева. Трети след европейската вицешампионка в категория 69 килограма е Ивайло Филев – европейски първенец в категория 62 килограма.

Треньор номер 1 е Георги Марков, личен треньор на Иван Марков.

Спечелихме два златни медала от европейско първенство, втори сме отборно след Русия, а на световния шампионат завоювахме сребърно отличие. 2014-а беше успешна година за нас. През 2015-а ни предстои европейско и световно първенство. Искрено се надявам тя да бъде още по-успешна. Засега сме в класацията за пет квоти при мъжете и две при жените на олимпийските игри в Рио де Жанейро, заяви президентът на БФВТ Неделчо Колев.

Президентът на централата каза още, че през миналата година състезателите от националния отбор са посетени 22 пъти от представители на световната антидопингова агенция, а за сравнение в Иран и Китай нито един път.

Националният отбор, който се състои от 15 души (11 мъже и 4 жени), започна лагер на "Дианабад" от 4-и януари. Той ще продължи до европейското първенство в началото на април в Грузия. В тима има три нови имена. Това са Надежда Мей, Георги Шиков и Златко Минчев.

Надявам се тази година да задържим позициите си. Да запазим местата си в тези квоти за Рио - 5 за мъже и 2 за жени. Винаги може повече, но ние работим много. Искам първо всички травми да бъдат излекувани и от 19-и януари започваме пълноценна подготовка, коментира старши треньорът на националния отбор Иван Иванов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна