Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданско сдружение брани с подписка спирането на влакове

Подписка срещу предвиденото спиране на влакове стартира Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.
Подписи се събират на над 15 жп гари страната, сред които Стара Загора, Карлово, Димитровград, Велико Търново, Пазарджик, Септември и др.
От сдружението се обявяват категорично против закриването на железопътни линии, гари и спирки и настояват за подобряване на условията за пътуване с БДЖ чрез провеждането на анкетни проучвания сред пътниците и жителите на населените места, през които преминават железопътни линии. Инициаторите искат реновиране на съществуващия подвижен състав и цялостна политика за увеличаване дела на железопътния транспорт като най-екологичен, енергоефективен и безопасен.
"За нас е абсолютно неприемливо втората най-зависима от вноса на петрол страна в ЕС 28 след Кипър, държавата, чиито бюджет зависи в най-голяма степен от акциза на горивата, страната, която е на 3-то място в света по смъртност от мръсен въздух, държавата, която е на едно от челните места в ЕС по брой загинали при ПТП на 1 000 000 жители, страната, където цели региони са обезлюдени, поради липса на елементарни условия за живот, включително удобен и достъпен обществен транспорт, да води политика за съкращаване на железопътните превози и допълнително влошаване на транспортното обслужване", се казва още в обръщението.
Подписката ще продължи минимум до 31-ви януари. Както Радио Стара Загора вече съобщи, от утре, понеделник спира движението на седем влака от и до Стара Загора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна