Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Ковънт Гардън" честват 20 години сътрудничество с Васко Василев

Васко Василев
Снимка: БГНЕС

Когато преди 20 години българският цигулар Васко Василев е избран за концертмайстор на един от най-престижните оперни оркестри в света, той е само на 23. Дори още няма постоянна виза за работа във Великобритания - само куп награди от конкурси и покани да води най-важните британски състави: Оркестър Филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония.

На 19-и януари 2015-а година със специален концерт от серията "Обедни концерти на Кралската опера" ще бъде отбелязана тази паметна годишнина и важния принос на Васко Василев за творческата работа на театъра. Рециталът ще бъде с участието на сценичната партньорка на цигуларя още от 19-годишен - Памела Тан Никълсън. Ще прозвучат цигулкови сола от оперни и балетни творби, специално аранжирани за случая, а сцената ще бъде украсена от японския майстор на икебаната Шого Кариязаки.

Операта и балетът винаги са били свързани с музика и визия, затова исках и този рецитал да съчетава и двете - споделя Васко Василев, носител на приза "Музикант на годината" 2003 в анкетата сред слушателите на предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" на БНР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна