Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар продължава да пише история, ще играе на полуфинал на световното по хандбал в Доха

Капоте от Катар бележи поредния си гол във вратата на противника
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Отборът на Катар продължава със сензационните си победи на световното първенство по хандбал за мъже в Доха, след като стигна до полуфиналите на шампионата. Катарците, които разчитат на доста натурализирани състезатели, победиха Германия с 26:24 и продължават да мечтаят за големия финал в неделя. До момента най-доброто класиране на Катар на световно първенство бе 16-то място през 2003 година.

Пред погледа на емира на Катар - шейх Тамим Бен Хамад Ал-Тани и на близо 15 000 зрители по трибуните катарските хандбалисти поведоха с 5 гола още в началото на мача. Въпреки щурма на германците през втората част домакините показаха добра защита и взеха победата с 2 гола разлика. Отново най-добри за домакините бяха натурализираният испанец Борха Видал, натурализираният кубинец Рафаел Капоте, както и вратарят на катарците Даниел Шарич, който направи три спасявания в последните две минути и помогна на своите да спечелят мача.

На полуфинала в петък отборът на Катар ще играе срещу състава на Полша, който победи в друг четвъртфинален мач Хърватия с 24:22. Поляците също могат да се броят за изненада, тъй като успяха да отстранят два много силни отбора - Швеция на 1/8-финалите и сега хърватите, които нямаха поражение до момента.

В другия полуфинал ще се срещнат може би двата най-силни отбора на първенството - Испания и Франция. Испанците стигнаха до победата срещу Дания с 25:24 в последната секунда на мача, като почти през цялото време на двубоя резултатът бе равен. В последните 20 секунди при атака на Испания треньорът на иберйците поиска прекъсване и след него гол на Валеро Ривера донесе успеха на световните щампиони. Срещата Испания - Дания пък бе повторение на финала отпреди две години в Барселона, когато домакините спечелиха златото след 35:19. Франция не срещна проблеми от Словения, като олимпийските шампиони почти през цялото време водеха в резултата с 9-10 гола. В крайна сметка французите спечелиха с 32:23 и чакат мача срещу Испания в петък.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна