Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият финансов министър Варуфакис определи като "много ползотворна" днешната си среща с шефа на ЕЦБ Драги

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис определи като "много ползотворна" днешната си дискусия с президента на ЕЦБ Марио Драги.

След края на срещата Варуфакис заяви, че неговото правителство вярва, че нещата не могат да продължат както преди, предизвиквайки европейските кредитори да облекчат товара на строги икономии на затъналата в дългове Гърция.

Пред журналисти извън централата на ЕЦБ във Франкфурт след края на срещата, той каза, че е заявил на президента на банката Марио Драги, че неговото правителство има непоколебима решителност, че нещата не могат да вървят по старому в Гърция.

ЕЦБ е централната банка на Гърция и поради това тя ще направи каквото е необходимо, за да подпомогне държавите-членки в еврозоната, отбеляза Варуфакис.

Не се съмнявам, че можем да приключим дискусиите с нашите европейски партньори, както и с МВФ и Европейската централна банка, в един много кратък период от време, така че да можем да дадем тласък на гръцката икономика, добави той.

Междувременно властите в Гърция проведоха аукцион за емитиране на нов краткосрочен дълг – първи продажби на краткосрочни облигации,  след като радикалната левица СИРИЗА пое управлението на страната.

Според гръцката дългова агенция PDMA бяха продадени шестмесечни краткосрочни съкровищни бонове за 812,5 млн. евро при лихва (доходност) от 2,75%, като това представлява ръст на доходността с цели 45 базисни пункта спрямо предходния аналогичен аукцион, проведен през януари.

Коефициентът на покритие беше на ниво от 1,3 пункта спрямо 1,58 пункта при предходния аналогичен аукцион в началото на годината, което означава и доста по-слаб инвеститорски интерес към новите краткосрочни гръцки книжа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна