Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две заглавия в една вечер предлага поредната кинопрожекция от Метрополитън опера

Анна Нетребко като Йоланта
Снимка: МЕТ

2 в 1 е прожекцията на „Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк“ тази събота. Предстои ни да видим две творби в една вечер – „Йоланта“ и „Замъкът на херцога Синята брада“.

Мариус Трелински, артистичен директор на Полската национална опера – Варшава, прави своя дебют в Метрополитън с две рядко изпълнявани едноактни произведения – романтичната приказка от Чайковски за Йоланта - сляпата принцеса, която за пръв път преживява любовта, и операта на Барток „Замъкът на херцога Синята брада“, в която току-що омъжената Юдит трябва да отвори седем заключени врати, за да открие тъмните тайни на съпруга си.

Валери Георгиев дирижира и в двете произведения, които са копродукция между театър „Виелки” и Полската национална опера.

Анна Нетребко участва като главната героиня Йоланта, заедно с Пьотр Бечала и Алексей Марков като Водемонт и Роберт, двамата съперници, борещи се за нейното сърце. Надя Михаел е в главната роля на Юдит в „Замъкът на Синята брада“, с Михаил Петренко в ролята на мистериозния гневен съпруг.

За българската публика прожекциите в Синема Сити София са две: в събота от 19.30 часа, пряко от Метрополитън опера, и повторение на запис в сряда от 19.30 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна