Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сняг блокира 40 автомобилни пилоти във високопланинската база „Белмекен“

Сняг блокира 40 автомобилни пилоти във високопланинската база „Белмекен“
Снимка: Личен архив - Екатерина Стратиева

40 от автомобилните ни пилоти са затрупани от близо триметров сняг на „Белмекен“. Високопланинската база е абсолютно недостъпна и затрупана на места от 5-метрови преспи. Засега хората имат храна и вода.

Автомобилните състезатели са на спортен лагер, организиран от Българската федерация по автомобилен спорт. Заради метеорологичната обстановка пилотите провеждат занимания само в затворените помещения на базата.

Ситуацията е почти алпийска. Условията са невероятно трудни. Това, което ни крепи, е високият дух на момчетата, защото те са свикнали да гледат опасностите в очите. Трудните условия ги мобилизират. Това е първият зимен лагер, организиран от БФАС от 1989-а година. Акцентираме само върху физическата подготовка. Намираме се на 2050 метра височина. Най-близкият централен път е на 25 километра. До сега сме прокопали 3-4 километра. Ползваме машинния парк на базата, имаме две роторни машини. Имаме достатъчно храна. Имаме лек проблем с електричеството, прекъсваме го за няколко часа, за да издържи генератора, заяви в предаването "Нещо повече" Николай Николов - треньор към БФАС.

Цялото интервю на Емилия Антова можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна