Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две водещи европейски банки не успяха да преминат американския банков стрес тест

Европейските банки Santander и Deutsche bank не успяха да преминат успешно американския банков стрес тест, проведен от Федералния резерв на САЩ, който има за цел да определи дали банките могат да се справят с нова финансова криза.

За разлика от всички 31 най-големи американски банки, които успяха да преминат успешно първата фаза на редовния годишен "стрес тест" на Фед, две водещи европейски банки, опериращи в САЩ – немската Deutsche bank и испанската Satander не успяха да го преминат.

В същото време Федералният резерв поиска от голямата американска Bank of America да ревизира своите финансови планове поради "известна слабост", като тя ще трябва да направи тази ревизия до 30-и септември.

Тестовете, проведени от страна на Централната банка на САЩ (известни като Comprehensive Capital Analysis and Review), определят дали най-големите банкови институции, опериращи в САЩ, имат способността да отпускат заеми на фирми и на физически лица, дори в периоди на напрежение на финансовите пазари, или с други думи, дали те са достатъчно капитализирани, за да поддържат кредитирането дори по време на тежка световна рецесия. Фед провежда годишни "стрес тестове" на банки с активи за повече от 50 млрд. долара.

В отговор на резултатите на банковия стрес тест на Фед, немската Deutsche Bank направи изявление, че е наела 1800 служители които ще се посветят на гарантирането, че системите и механизмите за контрол на банката са най-добрите в своя клас.

Изпълнителният директор на американското поделение на испанската банка Santander Скот Пауъл, която също не успя да премине тестовете на Фед за втора поредна година, посочи, че е имало съдържателна работа, за да се отговори на очакванията на регулаторите и на  нашите собствени стандарти за качество. Той добави, че въпреки резултатите Santander не е бил възпрепятствана да изплаща дивиденти.

През миналата година кредиторите в САЩ, провалили се на предишните стрес тестове, бяха принудени да преустановят плащанията на дивиденти на акционерите, докато международните банки, опериращи в страната, могат да бъдат възпрепятствани да прехвърлят своите печалби обратно към банките – майки зад граница.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна