Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ е одобрила ново повишение на Механизма за спешна ликвидност (ELA) за гръцките банки с 600 млн. евро

ЕЦБ е повишила отново обема на спешната ликвидност за гръцките банки, съобщава неназован банков източник, цитиран от световните финансови медии.

Според него ЕЦБ е инжектирала още 600 млн. евро в Механизма за спешна ликвидност (ELA), чрез който Централната банка на Гърция предоставя извънредна ликвидност на закъсали търговски банки в страната. За последно Европейската централна банка одобри допълнителни средства за фонда ELA в размер на 500 млн. евро на 5-и март, след като през предходния месец банката на два пъти повиши Механизма за спешна ликвидност съответно с 5 млрд. евро (на 12-ти февруари) и с 3,3 млрд. евро (на 18-и февруари).

Така общият размер на средствата в ELA на Централната банка на Гърция достигна 69,4 млрд. евро, посочи банковият източник.

Механизмът за спешна ликвидност (ELA) е специализиран инструмент за подпомагане на банките, които не могат да имат достъп до средствата, предоставяни от ЕЦБ чрез редовните репо аукциони на централната банка. Ако финансовите институции (банки) на дадена страна-членка на еврозоната загубят достъп до нормалните кредитни инструменти на ЕЦБ, тогава ELA остава последното място, от което търговските банки могат да получат спешна ликвидна подкрепа.

Преди време ЕЦБ отмени приемането на гръцки облигации като обезпечение при предоставянето на ликвидност на търговските банки и това принуди гръцките банки да разчитат единствено на средствата от Механизма за спешна ликвидност (ELA).

За отпускане на допълнително финансиране по този механизъм е необходимо Гръцката централна банка да информира целия Управителния съвет на ЕЦБ, че планира да използва средства от фонда ELA. Ако две трети от 25-членния Управителния съвет на ЕЦБ обаче кажат "не", тогава ще бъде преустановено финансирането на ELA и това ще изложи на риск гръцката банкова система.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна