Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция е готова на отстъпки на днешните преговори с Еврогрупата?

На днешната среща на Еврогрупата в Рига Гърция ще направи отстъпки по отношение на някои ключови реформи, изисквани от международните кредитори, в замяна на ново финансиране на Атина.

В своя блог гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис се съгласи с някои от условията на кредиторите. Сегашните разногласия с нашите партньори не са непреодолими, написа Варуфакис.

Нашето правителство има силно желание да рационализира пенсионната система (например чрез ограничаване на ранното пенсиониране), да продължи с процеса на приватизация на държавните активи и да създаде напълно независима данъчна комисия, посочи той.

Ограничаване на ранното пенсиониране в страната, което да направи гръцката пенсионна система по-устойчива, както и продължаване на процеса на приватизация и създаване на напълно независима данъчна служба, бяха сред някои от основните изисквания на международните кредитори, за да бъде постигнато споразумение, което да доведе до ново финансиране на Атина.

В своя блог Варуфакис призна за необходимостта от реформа. Данъчната система на Гърция трябва да бъде преправена и органите, отговарящи за приходите, трябва да бъдат освободени от политическо и корпоративно влияние.

Пенсионната ни система е болна. Кредитни схеми на икономиката са разбити. Пазарът на труда е опустошен от кризата и е дълбоко сегментиран, а растежът на производителността е в застой. Публичната администрация се нуждае спешно от модернизация, докато публичните ресурси трябва да се използват по-ефективно, написа гръцкият финансов министър.

Варуфакис обаче отхвърли за пореден път възможността за по-нататъшни съкращения на заплати или пенсии. Той също така отхвърли предложението на кредиторите за нивото на "първичен" бюджетен излишък на Гърция за следващите години, целящо намаляване на дълга на страната до около 120% от БВП към 2020 година.

Вместо това, ние трябва да набележим далновиден план въз основа на разумни предположения за първичните излишъци в съответствие с темповете на ръст на производството и на нетните инвестиции, както и разширяване на износа, който може да стабилизира гръцката икономика и съотношението на нашия дълг, посочи Варуфакис.

Той отбеляза, че подходът на Гърция не е просто "преговорна тактика", а желание за истинска дългосрочна перспектива пред страната. Задачата ни е е да убедим нашите партньори, че начинанията ни са стратегически, а не тактически, и че нашата логика е смислена, допълни Варуфакис.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна