Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

127 спортисти ще участват на първите Европейски игри в Баку

127 ще участват на първите Европейски игри в Баку
Снимка: БОК

Общо 127 спортисти (67 мъже и 60 жени) са спечелили квоти и ще представят страната за първите Европейски игри Баку'2015 , които предстоят в столицата на Азербайджан от 12-и до 28-и юни.

България ще участва в 23 спорта (от общо 30): стрелба с лък, бадминтон, плажен волейбол, бокс, кану, колоездене на шосе, скокове във вода, фехтовка, акробатика, спортна гимнастика, художествена гимнастика, джудо, карате, самбо, спортна стрелба, плуване, синхронно плуване, тенис на маса, таекуондо, батут, триатлон, волейбол (мъже и жени) и борба.

Съставът на българската делегация беше утвърден на заседание на Изпълкома на Българския олимпийски комитет, в което участва и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Делегацията се доближава по численост до съставите ни в най-успешните за българската спортна история олимпийски игри в Сеул и Барселона, дано и като представяне доближим тези олимпиади. Благодаря на правителството и на министър Кралев за осигурената възможност за участие на всеки спечелил квота. Вярвам, че спортисти и треньори ще оправдаят това доверие, каза председателят на БОК Стефка Костадинова.

В състава на делегацията личат както имена на легендарни шампиони, сред които най-титулуваната българка на олимпийски игри - спечелилата две титли и общо 5 медала Мария Гроздева, Станка Златева, Тодор Алексиев, Николай Николов, братята Братоеви, Петя Неделчева, световни и европейски шампиони в борбата, художествена гимнастика и самбото, така и много дебютанти на подобни форуми.

Първите европейски олимпийски игри ще съберат в Баку повече от 6000 спортисти от 50 държави. В 11 спорта ще се разпределят квоти за Олимпиадата в Рио 2016: стрелба с  лък, лека атлетика, бокс, колоездене, стрелба, плуване, тенис на маса, таекуондо, триатлон, волейбол и борба. Игрите ще бъдат веднъж на четири години и се ръководят от Европейските олимпийски комитети. Форматът ще следват модела на други подобни континентални формати - Азиатските игри или Панамериканските игри, които вече имат по 17 издания след дебюта им през 1951-ва г. Част от международните федерации обявиха, че първите европейски игри ще се зачитат за техни европейски първенства през 2015-а г. Сред тях са джудото, борбата и леката атлетика (отборно).

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна