Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ отказа да повиши размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки

Европейската централна банка остави без промяна тавана на Механизма за спешна ликвидност (фонда ELA), чрез който Централната банка на Гърция предоставя извънредна ликвидност на закъсали търговски банки в страната, съобщи пред агенция Ройтерс неназован банков източник.

За последно ЕЦБ повиши преди седмица с 200 млн. евро размера на Фонда за спешна ликвидност до общо 80,2 млрд. евро.

Механизмът за спешна ликвидност (ELA) е специализиран инструмент за подпомагане на банките, които не могат да имат достъп до средствата, предоставяни от ЕЦБ чрез редовните репо аукциони на Централната банка. Ако финансовите институции (банки) на дадена страна - членка на еврозоната загубят достъп до нормалните кредитни инструменти на ЕЦБ, тогава ELA остава последното място, от което търговските банки могат да получат спешна ликвидна подкрепа.

Преди време ЕЦБ отмени приемането на гръцки облигации като обезпечение при предоставянето на ликвидност на търговските банки и това принуди гръцките банки да разчитат единствено на средствата от Механизма за спешна ликвидност (ELA).

Според гръцки банков източник на Ройтерс причина за днешното решение на ЕЦБ да не повиши тавана на гръцката програма ELA е фактът, че има стабилизация в много ниски нива на изтичането на депозити от банковата система на страната. Този източник също така отбеляза, че неизползваните финансови буфери в Механизма за спешна ликвидност на Гръцката централна банка са в размер на около 3 млрд. евро.

Изглежда, че с това свое решение Европейската централна банка заема изчаквателна позиция в разгара на преговорите между властите в Атина и техните международни кредитори, на фона на колебливи надежди за скорошно постигане на така чаканото споразумение.

Междувременно се заговори, че през последната седмица е било отчетено ускоряване на изтичането на депозити от гръцката банкова система с оглед опасения за предстоящо изпадане на страната в неплатежоспособност.

Изминалата седмица беше по-предизвикателна спрямо предишните седмици на май, тъй като беше отчетен ежедневен отлив на депозити от гръцките банки в размер на 200 до 300 млн. евро, заяви за агенция Ройтерс висш гръцки банкер.

Според него изтеглянето на средства през април е нараснало до около 5 млрд. евро спрямо отлива на депозити за 1,91 млрд. евро през март, въпреки че официалните данни за четвъртия месец на годината ще бъдат оповестени от Централната банка на Гърция в четвъртък (28-и май).

След масивното теглене на средства от гръцките банки за 12,25 млрд. евро през януари и за още 7,57 млрд. евро през февруари, от март банките в страната трябваше да започнат да разчитат единствено на програмата за спешна ликвидност (ELA) на централната банка на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени