Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меси донесе и Купата на "Барса"

Лионел Меси вкара два гола за победата на "Барселона"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Барселона" спечели Купата на Испания, надвивайки на своя стадион "Атлетик" (Билбао) с 3:1. За домашния дубъл два гола вкара Лионел Меси, а един добави Неймар. 11 минути преди края на срещата чернокожият баск Иняки Уилямс върна едно попадение за "Атлетик".

Меси отново демонстрира уникалните си индивидуални качества, след като в 20-ата минута дриблира между четирима играчи на гостите и вкара за 1:0. Неймар удвои преднината на "Барса" в 37-ата минута, а Меси в 74-ата покачи на 3:0 след асистенция на Дани Алвеш. Така каталунците спечелиха 27-ата си Купа на Испания и трета в последните 7 години, като въпросните три са все със съперник "Атлетик" (Билбао) на финала. Така след спечелените трофеи в Примера и Купата на страната, за "Барселона" остава последното предизвикателство- финал в Шампионската лига срещу "Ювентус".

Вече имаме две, сега търсим третата купа този сезон. Това е част от философията на отбора и на клуба, коментира Луис Енрике след края на срещата. Попитан как ще коментира първото
попадение на Меси, при което аржентинският футболист демонстрира уникална комбинация от техника, фантазия и бързина, Енрике каза: Едва ли ще изненадам някого, като кажа, че Меси е най-добрият футболист в света. Да, първият гол е най-близо до представата ни за него, но не е загуба на време да го гледаш и след това.

Неговият първи гол беше невероятен. Трудно е да го спреш и да се надяваш на нещо повече, след като прави такива неща, призна след края на срещата наставникът на баските Ернесто Валверде.

Лионел получи топката на десния фланг, като срещу него в полукръг бяха разположени Микел Рико, Микел Баленсиага и Бенат Ечебария. Той ги елиминира заедно, след което смени топката на скорост от единия крак на другия, за да избегне шпагата на Аймерик Лапорт и с левия крак изстреля топката между гредата и
вратаря. Така Меси вкара 57-ия си гол през този сезон, а след това и своя 58-и. А заедно с Неймар и Луис Суарес, тримата вече имат 120 гола заедно.

При резултат 1:0 резервният вратар на Атлетик- Яго Ерерин, спаси удари на Неймар и Жерард Пике, но нямаше какво да направи в 37-ата минута, когато бразилецът се разписа за 2:0, засичайки центриране на Суарес, който пък беше изведен от Иван Ракитич.

В 74-ата минута Меси влезе между двама бранители на Билбао и овладя пас на Дани Алвеш за 3:0. 10 минути преди края Иняки Уилямс вкара първия си гол с екипа на Атлетик, засичайки подаване на Ибай Гомес.

Шави Ернандес изигра своя последен мач за "Барселона", след като през второто полувреме се появи на мястото на Андрес Иниеста. Така той оформя личната си статистика на 17 сезона за клуба или 766 мача.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна