Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новак Джокович развали рождения ден на Рафаел Надал

Новак Джокович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новак Джокович се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис. Финалистът от миналия сезон Джокович се наложи над деветкратния шампион Рафаел Надал (Испания) със 7:5, 6:3, 6:1 за 2:26 часа. Така сърбинът прекъсна серията на Надал от 39 поредни победи на "Ролан Гарос".

Единствено първата част беше оспорвана и продължи 67 минути. Сърбинът започна с два пробива и 4:0, но Надал изравни. След това се игра равностойно до 12-ия гейм, в който номер 1 в света взе подаването на испанеца за 7:5.

Джокович направи пробив за 5:3 и спечели втория сет след 46 минути. Сърбинът доминираше изцяло в третата част, в която загуби само един гейм.

Джокович завърши срещата със 7 пробива и 45 печеливши удара срещу само 16 за испанеца. Двамата направиха по 30 непредизвикани грешки.

Така Надал не успя да спечели нова титла от любимия си турнир, от който има рекордните девет трофея. Той направи лош сезон на червени кортове и се смъкна до номер 7 в световната ранглиста. 

За Надал, който днес навършва 29 години, това беше втора загуба в 72 мача в последните 11 години на "Ролан Гарос". Преди този двубой той имаше рекордните 70 победи и само едно поражение – през 2009 година в четвъртия кръг от Робин Сьодерлинг (Швеция).

За Джокович това беше първи успех срещу Надал в седем мача в турнира, включително загубените финали през 2012 и 2014 година. Сърбинът записа 27 поредна победа за сезона на червени кортове.

В спор за място на финала Джокович, който никога не е печелил титлата в Париж, ще играе с победителят от двубоя между номер 3 Анди Мъри (Великобритания) и номер 7 Давид Ферер (Испания).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна