Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вавринка: Ще ми трябват някоко седмици да осъзная

Стан Вавринка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият шампион на Откритото първенство на Франция по тенис Стан Вавринка ще се завърне утре в родна Швейцария с трофея на "Ролан Гарос", който вчера спечели за първи път след успех на финала над водача в световната ранглиста Новак Джокович (Сърбия) с 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.

Вавринка заслужи втората си титла от турнирите от Големия шлем след триумфа на Откритото първенство на Австралия през миналата година.

Ще ми трябват няколко дни, няколко седмици, за да осъзная какво постигнах. Играл съм в два финала на турнирите от Големия шлем, а другите (Роджър Федерер, Новак Джокович, Рафаел Надал) имат по 10-20, те знаят за какво става въпрос, коментира Вавринка.

Не мисля за спечелването на "Уимбълдън" и на Откритото първенство на САЩ. Но също така не мислех, че съм способен да спечеля и "Ролан Гарос", но го направих, допълни той. Швейцарецът, който се изкачи на четвърто място в световната ранглиста след успеха си в Париж снощи, днес направи задъжителната фотосесия с шампионската купа на Айфеловата кула.

Две титли, невероятно е. Не е нормално аз да печеля турнири от Шлема, обичайно това го правят други. Когато се вгледах в имената на трофея, там имаше много пъти Надал (испанецът има девет титли и името му е гравирано на шампионската купа срещу всяка година, в която той печели "Ролан Гарос"), каза Вавринка.

Нивото на представянето ми на финала срещу Джокович беше нереално. Досега когато играех срещу Роджър или Новак, не успявах да покажа най-доброто от себе си. Чувствах разочарованието, че някак не съм в мача. Но аз се научих, че трябва да приемам нещата, защото те притежават изключителна класа. Този път аз им дадох това, от което страдах толкова години. На финала Новак се чувстваше некомфортно, беше обезсърчен, допълни той.

Вавринка пътува за Лондон, където през следващата седмица ще открие сезона си на трева на турнира в Куинс.   
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна