Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Странджа пее" - традицията продължава

250 певци и музиканти ще участват в Шестия национален събор на народното творчество „Странджа пее“ в село Граматиково. Освен конкурсите за изпълнители на народни песни и народни инструменти, както и певчески и инструментални групи, в продължение на три дни ще бъдат представени традиционни занаяти, туристически маршрути, филми за Странджа и нестинарски игри.

„Странджа пее“ е първият фолклорен фестивал в България. Сред организаториет му през далечната 1960 година е именитият български фолклорист Филип Кутев. От събора в Странджа тръгва забележителният творчески път на Янка Рупкина и Георги Павлов. Сега предстоящото шесто издание има една основна цел – да бъде продължена традицията.

„Странджа пее" ще бъде сцена на най-изявените български народни певци и музиканти, казва кметът на Малко Търново Илиян Янчев:

„Странджа пее“ е първоучителят на всички последващи фестивали като тези в Рожен, Копривщица, Предела… Така че това начало не трябва да бъде изгубено. По този начин странджанският фолклор трябва да пребъде и години след нас. Трябва да отдадем  значимото на тази сцена, защото тя е отворила врати на такива таланти като Янка Рупкина, Калинка Згурова, Тома Янчев под погледа на голямата Магда Пушкарова…“

Репортажа  на Даниела Костадинова чуйте в звуковия файл



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна