Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ одобри трето поредно повишение на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки само в рамките на последните шест дни

На днешна извънредна телеконферентна среща Европейската централна банка повиши отново тавана на Механизма за спешна ликвидност (фонда ELA), чрез който Централната банка на Гърция предоставя извънредна ликвидност на закъсали търговски банки в страната, съобщава агенция Ройтерс, но без да се уточнява конкретният размер.

Това представлява трето увеличение на кредитната линия на ЕЦБ за гръцките банки само в рамките на последните шест дни с оглед на масовото паническо теглене на депозити от банковата система на страната в последно време. Говори се, че само в рамките на миналата седмица са били изтеглени депозити в размер на около 4,2 млрд. евро, като през последните дни "кървенето" на гръцките банки е било в ежедневен размер от 1 млрд. евро с оглед на засилващите се страхове за скорошен фалит на Гърция и за налагане на т.нар. "контрол на капитала".

Миналата сряда (17-и юни) Европейската централна банка одобри повишение на тавана на програмата ELA с 1,1 млрд. евро, след което в петък (19-юни) програмата за спешна ликвидна помощ беше повишена с още 1,8 млрд. евро до общо 85,9 млрд. евро.

Неназовани източници от Франкфурт и от Брюксел са посочили, че за днес има заявки за ново теглене на средства от гръцките банки в размер на около 1 млрд. евро.

От ЕЦБ са посочили, че при необходимост банката е в готовност да проведе нова извънредна телеконферентна среща, на която да обсъди тавана на програмата ELA.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна