Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чили спечели Копа Америка

Чилийците празнуват с първата си купа от Копа Америка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чили спечели за пръв път в историята си титлата на турнира по футбол Копа Америка. Пред родна публика домакините на надпреварата победиха на финала фаворита Аржентина с 4:1 след изпълнение на дузпи. Редовното време и продълженията завършиха 0:0.

Вратарят Клаудио Браво спаси дузпа, а нападателят Алексис Санчес вкара победния гол от бялата точка за тима на Чили.

Отборът на Аржентина, воден от звездата си Лионел Меси, продължава да няма трофей от голям турнир вече 22 години.

Всички играчи на Чили бяха точки при дузпите - Матиас Фернандес, Артуро Видал, Чарлс Арангис и Алексис Санчес. За Аржентина отбеляза единствено Меси. Браво спаси удар на Евер Банега, а Гонсало Игуаин стреля над гредата.

Това е сбъдната мечта. Отборът заслужаваше победа като тази. Хората в Чили се нуждаят от триумфа, от нещо хубаво като това да бъдем шампион в Копа Америка. Това е невероятно постижение за нас, тази генерация в тима го заслужава, каза след мача полузащитникът Артуро Видал.

През първото полувреме играчите на Чили владееха повече топката. Браво обаче спаси удар на Серхио Агуеро в 20-а минута и на Езекил Лавеци в края.

Едуардо Варгас пропиля най-чистото положение за домакините след контраатака в 22-а минута.
През второто полувреме нямаше много голови възможности пред двете врати Все пак Санчес стреля близо до гредата в 81-а минута.

В добавеното време аржентинците не успяха да отбележат след атака започнала от Меси и преминала през Лавеци и Игуаин.

Нуждаехме е да оставим зад нас негативната история. Мечтаех да вдигна този трофей като капитан на националния отбор, каза вратарят Клаудио Браво, който като капитан на тима получи трофея.

Аржентина загуби финала на Копа Америка през 2007 година от Бразилия, както и финала на Мондиал'2014 в Бразилия с 0:1 от Германия. Последната титла на тима е от 1993 година в Копа Америка.

Загубата е като изтезание, това е една огромна тъга. Ние правим нещата много добре, но те просто не се случват за нас. Това е карма, с която ние трябва да живеем, каза Хавиер Масчерано след мача.

Отново сме втори, отново не успяхме да постигнем нашата цел, добави Анхел Ди Мария, който напусна играта още в 30-а минута заради мускулна контузия.

Уругвай има 15 спечелени титли в турнира, а Аржентина е на второ място с 14. Тимът на Чили сега завоюва първи трофей от надпреварата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна