Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата очаква Гърция да подаде официална молба за помощ от Европейския стабилизационен механизъм

Днешната среща на Еврогрупата приключи без да бъдат обсъдени някакви конкретни предложения, представени от гръцкото правителство и които да представляват база за нови преговори с международните кредитори на страната.

Според информация на агенция "Блумбърг" мнозинството финансови министри на еврозоната са били разочаровани от липсата на конкретен план, който да бъде представен от новия гръцки финансов министър Евклид Цакалотос и да бъде обсъден от Еврогрупата.

Според гръцки официални лица обаче, властите в Атина са представили документ от 47 страници, включващ последните предложения, направени от тях на 29-и юни, когато Еврогрупата отказа да ги дискутира с оглед на предстоящия на 5-и юли референдум в Гърция.

След края на днешната среща, председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че очаква в рамките на следващите часове Гърция да отправи официална молба към Европейския спасителен механизъм (фонда ESM) за средносрочна финансова подкрепа.

Според него Еврогрупата планира да проведе в сряда (8-и юли) телеконферентна среща, на която да дискутира тази официална молба на властите в Атина.

На въпрос защо не е било възможно да има по-сериозна дискусия на днешната среща на Еврогрупата в Брюксел, Дейселблум отговори, че финансовите министри остават в очакване на ново писмо от гръцкото правителство, което да представи единен и ясен набор от предложения.

Чухме нашия нов гръцки колега. Той все още не е представил конкретни предложения, но най-напред ще ни изпрати доста бързо официалното гръцко искане към ESM за финансова подкрепа и докато прави това, той се ангажира да ни представи предложенията на гръцката страна, отбеляза Дейселблум след срещата, цитиран от агенция Ройтерс.

Надяваме се да постигнем споразумение възможно най-бързо. Утре сутринта ще имаме телеконферентен разговор, за да дискутираме това писмо - официалното искане за подкрепа от Европейския стабилизационен механизъм, за да започнем преговорния процес, заяви шефът на Еврогрупата.

Първата стъпка ще бъде да се поиска от институциите (ЕК, ЕЦБ и МВФ) да оценят финансовото състояние, финансовите нужди на Гърция, а след това ще имаме още едно заседание на Еврогрупата, на което да решим дали да стартираме официалните преговори, допълни Дейселблум.

Той също така посочи, че ЕЦБ ще преценява ден за ден ситуация с гръцката банкова система.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени