Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи гръцки банки са изправени пред закриване, твърди Ройтерс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка отново не повиши размера на спешното кредитиране на гръцките банки, които ще останат затворени поне до понеделник 13-и юли. 

В същото време се заговори за преструктуриране на гръцкия банков сектор.

Някои от четирите големи банки в Гърция може да се наложи да бъдат затворени или да бъдат погълнати от техни по-силни конкуренти като част от наложително преструктуриране на банковия сектор, което да стане факт след евентуално одобрение на нов спасителен план за страната, съобщава Агенция Ройтерс.

Агенцията цитира официални европейски лица, близки до преговорния процес, според които независимо от това дали или ще има или не ново свежо финансиране на Гърция, някои от основните гръцки банки, които бяха засегнати силно от политическия и икономически хаос, може би ще трябва да бъдат затворени или да бъдат принудени да се слеят с техни по-силни конкуренти, подобно на модела, използван през миналата година в Кипър.

Един от европейските източници на Ройтерс заявява, че четирите големи банки в Гърция Националната банка на Гърция, "Юробанк", "Пиреос банк" и "Алфа банк" могат да бъдат сведени до само две по-стабилни кредитни институции мярка, която безспорно ще срещне яростна съпротива от страна на властите в Атина и на гръцката общественост.

Гръцката икономика е в руини. Това означава, че банките в страната се нуждаят от наложителен рестарт след евентуално споразумение между Атина и еврозоната. Кипър може да бъде използван като основен модел при този процес на преструктуриране на гръцката банкова система, посочи неназованият европейски официален представител.

Втори източник на агенцията също отбеляза, че ще бъде необходим процес на сливане на водещите банки в страната, но според него това може да се случи в по-дългосрочен план.

От четирите големи гръцки банки, Националната банка на Гърция, "Юробанк" и "Пиреос банк" не успяха през миналата година да покрият банковия "стрес-тест" на ЕЦБ, като техните планове за преструктуриране не бяха взети под внимание. Единствено "Алфа банк" успя да се справи със "стрес-теста" на ЕЦБ.

Дори и след евентуално скорошно намиране на решение на ликвидните проблеми на гръцките банки (при ново споразумение на Атина с кредиторите и при евентуално повишение на размера на програмата ELA на ЕЦБ), всяко едно преструктуриране на сектора ще изисква първо бърза рекапитализация на по-силните и здрави банки в страната, тъй като нарастващите лоши кредити и експозиции в гръцки държавни облигации означава, че гръцките финансови институции са застрашени от изпадане в неплатежоспособност.

Чак след като бъде финализиран процесът на рекапитализация, може да бъде направен времеви график и точен план за цялостна реконструкция на банковия сектор в Гърция.

Всяко едно закриване и сливане на банки в страната ще се осъществява основно от гръцките власти, но под надзора на Европейската централна банка и не би трябвало да повлияе на техните клиенти, тъй като влоговете и сметките ще мигрират към новия собственик на банката.

Евентуалното преструктуриране на гръцката банкова система може да следва модела в Кипър, където една от двете най-големи банки беше затворена като част от строгата спасителна програма, договорена с международните кредитори на острова. Може да се следва и моделът в Ирландия, където три от водещите банкови институции бяха затворени или се сляха с техни конкуренти.

Високопоставен гръцки банкер, цитиран от Ройтерс, намекна, че ЕЦБ може да започне работа по нови "стрес-тестове", които да доведат до нов процес на рекапитализация и преструктуриране на банките в страната. Но според него всяко едно сливане на банкови институции ще доведе до намаляване на конкуренцията в гръцкия финансов сектор.

Агенция Ройтерс отбеляза, че министерството на финансите на Гърция не е било намерено за коментар на тази информация, докато говорител на ЕЦБ заяви само, че банковият надзор на ЕЦБ следи отблизо положението на гръцките банки и е в постоянен контакт с Централната банка на Гърция.

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос обяви, че "банковата ваканция" в страната ще остане в сила най-малко до понеделник, 13-и юли. Поне до тогава ще остане в сила и лимитът за теглене до 60 евро на ден от банкоматите в страната.

Според Гръцката банкова асоциация банките разполагат с достатъчна кешова наличност в техните банкомати до началото на следващата седмица. Ние знаем, че всичко е гарнтирано до понеделник, посочи днес за телевизия Skai TV шефът на Гръцката банкова асоциация Лука Кацели.

На 29-и юни властите в Атина се наложи да затворят временно банките в страната след провалените преговори с международните кредитори и след като ден по-рано (на 28-и юни) ЕЦБ отказа да повиши размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцката банкова система.

Снощи ЕЦБ отново взе решение да запази тавана от малко под 89 млрд. евро на програмата ELA, осигуряваща ликвидност на гръцките банки. Това решение е факт два дни след като Европейската централна банка повиши обема на обезпеченията, които банките в страната трябва да представят, за да получават спешна ликвидна подкрепа по програмата ELA. Решението на ЕЦБ на 7-и юли да повиши обема на обезпеченията дойде само ден след като гръцките избиратели гласуваха с голямо мнозинство за отхвърляне на исканията за икономически реформи и фискални съкращения, направени в края на миналия месец от международните кредитори на страната. Тази корекция от страна на ЕЦБ не е достатъчно агресивна, за да принуди гръцките банки да колабират и да изпаднат във фалират и те все още имат достатъчно активи, които да представят като обезпечение при получаване на спешно кредитиране от програмата ELA за малко под 89 млрд. евро. Но повишаването на размера на банковите обезпечения вероятно ще окаже допълнителен натиск върху гръцкото правителство да постигне споразумение с неговите кредитори до заложения от еврозоната краен срок в неделя (12-и юли).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна