Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 каба-гайдари откриха Роженския събор в Родопите

Снимка: БГНЕС

Хиляди хора присъствахана откриването на Роженския събор в Родопите. След 9-годишно прекъсване Националният събор на народното творчество и животновъдството започна със спектакъл на 400 гайди, народната певица Валя Балканска и с думите:

Уважаеми госпожи и господа. Над 400 каба-гайдари приветстват България на Рожен. Нека България да ги приветства още веднъж! Благодаря ви, че сте тук, за да усетите любовта, за да усетите космическото послание на Роженските ливади. Защото тук родопчаните ще ви покажат какво е да обичаш. Родопчанинът е голям колкото планината, а на голяма планина са нужни големи човеци!

Роженските поляни ще бъдат огласяни от песни, танци и хора, които ще озвучат и родопския връх в продължение на три дни. Това е естествената среда на народната песен, родена в планината от отрудения родопчанин, възпял мъката и любовта.

Днес със сигурност изгря звездата на Роженската сцена на наследниците на Валя Балканска и Петър Янев - младите изпълнители Кристина Арабаджиева, Мария Бечева и Петър Бодуров.

След деветгодишно прекъсване една легенда възкръсва и отново се срещаме на това уникално място, в сърцето на Родопите, каза на официалното откриване президентът Росен Плевнелиев:

Роженският събор е символ на обединение и родолюбие! Роженският събор е доказателство за богатата духовност и здрави корени на българина!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна