Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ повиши размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки с нови 900 млн. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На извънредно заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да повиши с нови 900 млн. евро лимита на Механизма за спешна ликвидност за гръцките търговски банки (програмата ELA) до малко под 91 млрд. евро. 

Това е размерът, който ще бъде необходим. Не бих се изненадал, ако ЕЦБ продължи да повишава програмата ELA с подобно темпо седмица за седмица, посочи за агенция Ройтерс източник, запознат с въпроса.

Решението на ЕЦБ да увеличи размера на програмата ELA е факт по-малко от седмицата, след като Централната банка вдигана тавана на Механизма за спешна ликвидност с 900 млн. евро на своето редовно заседание през миналия четвъртък (на 16-и юли).

От 29-и юни до 16-и юли размерът на програмата ELA беше замразен на ниво от малко под 89 млрд. евро и това принуди властите в Атина да наложат контрол върху капитала, да въведат "банкова ваканция" и ограничен лимит от 60 евро на ден за теглене на средства от банкоматите в страната. След решението на ЕЦБ от миналата седмица банките в Гърция отново отвориха врати в понеделник (20-и юли), запазвайки лимита от теглене на 60 евро на ден, но в същото време позволиха на депозантите да изтеглят накуп полагащите им се 420 млн. евро в рамките на една седмица.

Решението за ново повишение на спешното финансиране на гръцките банки с 900 млн. евро идва два дни след като властите в Атина успяха да покрият свои задължения към ЕЦБ за 4,2 млрд. евро (обратно изкупуване на притежавани от ЕЦБ гръцки облигации за 3,4 млрд. евро и лихви за над 700 млн. евро) благодарение на получения "мостов заем" за 7,16 млрд. евро от Европейския механизъм за финансова стабилност (спасителния фонд EFSM за целия ЕС). Това днешно решение е и пореден знак, че ЕЦБ изглежда уверена, че европейските официални властимащи и гръцките управляващи ще успеят в рамките на месец да постигнат споразумение за отпускане на нова тригодишна финансова помощ за Атина до 86 млрд. евро.

Междувременно агенция Market News International цитира свои източници от Атина, според които премиерът Ципрас обмисля идеята да свика предсрочни избори в страната на 13-и или на 20-и септември.

По този начин Алексис Ципрас желае да проведе избори колкото се може по-скоро след успешно приключване на преговорите с кредиторите на страната за нова тригодишна спасителна програма и желае да направи размествания в неговата партия СИРИЗА, за да започне новия си управленски мандат "начисто".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна