Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел удължи мерките в подкрепа на европейските фермери, пострадали от руското ембарго

Европейската комисия днес официално удължи до края на юни 2016 г. мерките в подкрепа на европейските производители на плодове и зеленчуци. Те бяха въведени миналата година в отговор на руското ембарго на вноса на храни от Европейския съюз. Днешното решение е резултат от руското удължаване на органичителните мерки с още 12 месеца. Според еврокомисаря по земеделието и селските райони Фил Хоган мерките са изиграли важна роля за намаляване въздействието на руското ембарго.

Норвежко-руската търговска палата обаче обяви, че заради ембаргото норвежкият износ за Русия е намалял през първата половина на годината с 2,8 милиарда крони или 78 процента спрямо същия период на миналата година.

Френските производители на плодове и зеленчуци също срещат големи трудности, призна Ерик Гюаш, който оглавява Френско-руската асоциация за селскостопанска продукция. По думите му, френските производители губят над 1 милиард евро годишно заради руското ембарго.

Европейската комисия одобри днес отпускането на 80 милиона евро на Йордания под формата на заем. Това е вторият и финален транш от програмата за макрофинансова помощ за кралството на обща стойност 180 милиона евро. Тя беше одобрена от Европейския парламент и Съвета на министрите през декември 2013 г. Първият транш по програмата от 100 милиона евро беше предоставен през февруари.

Заемите са само част от подкрепата на Европейския съюз за Йордания, която включва редовно сътрудничество за реформите на кралството в сферите на енергийната политика, заетостта и развитието на частния сектор. Припомням, че Брюксел също така е предоставил над 300 милиона евро на Йордания от началото на кризата в Сирия, за да помогне на страната да се справи с хуманитарните проблеми и рисковете за сигурността, възникнали заради конфликта.

По думите на еврокомисаря по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, Йордания е важен партньор на Европейския съюз и Брюксел иска да помогне на йорданския народ да се справи с последствията от сериозната криза в Близкия изток.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна