Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гирмай Гебреселасие спечели първата титла на световното по лека атлетика в Пекин

Гирмай Гебреселасие e първият шампион от световното по лека атлетика в Пекин
Снимка: Getty Images

Гирмай Гебреселасие от Еритрея спечели маратонското бягане на световното първенство по лека атлетика в Пекин и стана най-младият победител в тази дисциплина на такъв форум. 19-годишният тийнейджър грабна флага на своята страна под бурните овации на финала на "Птичето гнездо" в Пекин, пресичайки финалната линия 2 часа, 12 минути и 27 секунди след старта. На 27 секунди след него финишира Йемане Цегай от Етиопия, а на 40 остана на третото място Соломон Мутай от Уганда.

Защитаващият титлата си и олимпийски шампион от Лондон през 2012-а година Стивън Кипротич от Уганда завърши на 6-то място с време 2:14.42 часа. Кенийците, които бяха смятани преди старта за фаворити, имаха огромни проблеми по трасето и нито един от тях не влезе в топ 20. За победителя това е и първи успех на голямо състезание изобщо, а историята му е повече от любопитна. Той е избягал от университета, където родителите му го задължили да учи, за да получи добро образование. През миналата година на "Маратона на Чикаго" той прави своя дебют в дистанцията 42,195 кирометра, но завършва 6-и.

Цепо Рамонене от Лесото беше изненадващият лидер на 35-ия километър, но в крайна сметка завърши на 14-то място. 24-годишният състезател от малката африканска държава беше един от последните в Лондон в дисциплината, а на старта дори не беше добавил името си на екипа - единствено номера 724. Горещото време затрудни всички състезатели и повечето от тях решиха да атакуват победата след 40-ия километър. Първите трима в крайното класиране се откъснаха в заключителните километри, а Гебреселасие успя да се наложи.

Крайно класиране в маратона на световното първенство в Пекин:
1.  Гимрай Гебреселасие - Еритрея - 2:12:27 часа
2.  Йемане Цегай - Етиопия - 2:13:07
3.  Соломон Мутай - Уганда - 2:13:29

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна