Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йошио Мачида отново на Alarma Punk Jazz... четири години по-късно

БНР Новини
Йошио Мачида, октомври 2011 г.
Снимка: Цветан Цветанов, архив на „Аларма”

На 14 септември от 21 часа във Второ студио на БНР ще посрещнем скъп гост – стар приятел и невероятен музикант. Японският авангарден артист Йошио Мачида идва за втори път в България. През 2011 г. представи във Варна изложбата си „Мару” („Кръг”) и после в София (в несъществуващата вече галерия „Генералът раздава шоколад”) изнесе концерт за стийл-пан, електронни устройства и перкусии в рамките на Alarma Punk Jazz. Четири години по-късно Йошио пристига отново в България по покана на сдружение „Наш свят”, по програмата Performing Arts Japan Programme For Europe (PAJ Europe) 2015-2016 на Japan Foundation. Поводът е спектакълът „Я” („стрела” на японски), съчетаващ японската култура с тракийската. „Я” е съвместно дело на Ива Панева (пърформанс артист, концепция, режисура), Йошио Мачида (музика/сценография) и Майко Дате, също от Япония (танц/хореография).

Соловият концерт на Йошио във Второ студио на БНР ще е подгряващо събитие за пърформанса „Я”, който ще се играе във Варна на 23 и 24 септември (съответно в „Наш Свят Арт Театър” и Малки римски терми) и в София на 26 септември (Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство).
Йошио Мачида е автор на албумите Hypernatural #1, #2 и #3 (1999, 2001, 2008), Infinite Flowers (2004), Naada (2006), Steelpan Improvisations (2009), The Spirit Of Beauty: Van Cleef & Arpel's Exhibition Soundtracks ‎(2010) и Music From The SYNTHI (2014), някои от тях изцяло акустични, последният – изцяло електронен, други – съчетаващи двете концепции. Представен е и в компилацията Japanese Avant Garde (Sub Rosa, 2002) заедно с Yoshihide Otomo, Sachiko M, Merzbow, Aki Onda, Haco, Toshimaru Nakamura и Yoshihiro Hanno. Основател е на лейбъла Amorfon.

Преди него на сцената на Второ студио ще бъде представен проектът Teeth Of Divine – „обреден шум” от Боян Аврамов с участието на Алексей Николов („Лоши Петли”) на виолончело и други гост-музиканти. В края ще има не само съвместен сешън на Йошио с българските музиканти, но и един от присъстващите ще спечели двоен билет за софийското издание на спектакъла „Я” на 26 септември.

Билети за концерта на Йошио Мачида във Второ студио можете да закупите в „Дюкян Меломан” и в системата на Ticketplus, а от началото на следващата седмица и в Eventim. Препоръчваме предварителната продажба, тъй като капацитетът на Второ студио е едва 80 души, а интересът вече е огромен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна