Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Петров: От една година живея с идеята за Манаслу

Боян Петров: От една година живея с идеята за Манаслу

След като миналата година влезе в историята, като изкачи три осемхилядника за  72 дни, след няколко дни  Боян Петров поема към следващото предизвикателство.

Тазгодишният му проект  “2 х 8000″ има за цел изкачените  осемхилядниците да бъдат два. Първият ще бъде Манаслу - 8156 метра, а вторият предстои тепърва да се изясни.

Манаслу (8156 м) е единственият от 14-е осемхилядници, който все още не е изкачван от българин. Той е разположен на непалска територия и е сравнително близо до Анапурна – на около 70 км. Досега е имало 4 български експедиции, които са се опитали да се изкачат на върха – през 1993, 1998, 2008 и 2009 година, но нито една от тях не е успяла да достигне повече от 7700 метра. Причините в повечето случаи са били лошо време, дълбок сняг, изкачвания в края на сезона. В една от експедициите загива Христо Станчев през 1998 година. Последният опит е на големия български алпинист Дойчин Василев и дъщеря му Маргарита Василева. Те са се опитали да достигнат Манаслу през 2009 година, но не успяват отново поради лошо време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна