Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологически музей отваря врати в Сапарева баня в близките дни

Снимка: Венета Николова

Нов археологически музей се открива до дни в Сапарева баня, съобщиха от общината. Новопостроената сграда е с екпозиционна площ от 350 км. м. на два етажа, с керамична фасада. Там в две отделни сбирки ще експонират уникати от древното минало на града и района, както и орнаменти и композиции от етнографското наследство на Сапаревобанския край. В експозицията със сигурност ще влезе репродукция на златна монета с лика на император Теодосий II /408-450. сл. хр/, на която попаднаха археолозите това лято при строежа на открит плувен басейн в курорта.

Тогава бяха намерени и 25 медни и бронзови монети, в зида на вила от тази епоха. В експозицията ще бъдат включени най-интересните окрития от поручвания по обекти на древна Германея.

Археологическият музей е на главната улица, недалеч от градската галерия, която носи името на известния местен художник Васил Крапчански. В залата й е показана изложба на проф. Панайот Пантев-Пането. Амбицията на общината е да предизвика интерес с културното наследство и изяви на известни творци, свързани с града сред стотиците ежедневни посетители, особено през лятото, когато Сапарева баня нараства до 10 000, коментират от кметската администрация в курорта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна