Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България загуби драматично втората си среща от Евро 2015 след тайбрек от Хърватия

България записа втора загуба на Евро 2015 - този път след тайбрек срещу Хърватия
Снимка: cev.lu

България загуби драматично с 2:3 гейма (23:25, 25:22, 25:14, 22:25, 13:15) от състава на Хърватия втората си среща от Евро 2015 в Белгия и Холандия и е пред отпадане от шампионата на Стария континент. В утрешната среща с Беларус единствено победа ще ни даде шансове да продължим напред. Залогът беше изключително голям и за двата отбора – загуба за хърватките или българките означаваше почти сигурно отпадане от първенството и пропускане на олимпийската квалификация в Турция и Игрите в Рио през 2016.




Драган Нешич не направи нито една промяна в състава, който загуби от Русия с 0:3 в първия ден на първенството - Лора Китипова, Добриана Рабаджиева, Габриела Коева, Христина Русева, Елица Василева - капитан, Емилия Николова и либерото Мария Филипова излязоха и срещу хърватките. По-късно Нася Димитрова влезе на мястото на Габриела Коева, а Петя Баракова замени Лора Китипова.

Българките поведоха с 2:1 след добра блокада и атака на Коева, но хърватките обърнаха нещата в своя полза след ас в зоната на Рабаджиева. Ас на Барун и контра на Топич принудиха Драган Нешич да взима рано почивка в гейма при 6:3. Атака в аут на Рабаджиева и нова топка прец центъра – 8:4 за Хърватия. 4 поредни точки обаче за нашите и резултатът беше изравнен, след което отново Рабаджиева сгреши – този път от сервис. Василева пропусна нов шанс да поведем в резултата, след като прати топката в аут. Все пак националките ни излязоха напред в точките при 11:10 след атака от зона 6 на Рабаджиева. Разликата се запази до втората техническа пауза – 16:15 за България след атака на Николова. Ас на Емилия Николова ни донесе още една точка в актива, но хърватките бързо изравниха при 19:19. А след това дори и поведоха след ново разсеяно посрещане от страна на капитана ни Елица Василева. Последва ново прекъсване за Драган Нешич, а двата тима заиграха точка за точка. При 23:23 националките ни пропуснаха шанса си да стигнат до геймбол при най-дългото разиграване в гейма, като отново Василева беше спряна от хърватската блокада, а след това Елица за пореден път посрещна лошо и при контрата противничките ни взеха гейма с 25:23.

Във втората част двата тима отново се „захапаха“ и гонитбата в точките продължи до 7:7, но след ас отново в Елица Василева хърватктите имаха предимство при първото техническо прекъсване. След това отново двата тима редуваха елементарни грешки с добри отигравания, а нашите се оказаха печеливши – 16:15 при второто техническо. След една успешна атака на Елица Василева наставникът на Хърватия Анджело Верчези взе и първото си прекъсване в мача. Атака на Сена Ушич в аут и българките натрупаха сериозна преднина – 21:18. Рабаджиева беше спряна два пъти от блока на хърватките и Нешич реагира с почивка. Добриана взе частичен реванш за двете си поредни грешки и най-накрая отигра, като запази разликата в точките, но вече само 1 в наша полза. Волейболистките ни стигнаха до геймбол след грешка на Топич, която прати топката в антената. Успехът в гейма дойде след грешка от сервис на Чутук – 25:22 и 1:1.

Картината не се промени и в третия гейм, в който отново нито един от двата тима не успя да се откъсне напред. Все пак нашите имаха точка повече при първото техническо. След 3 поредни точки за нашите италианският наставник на Хърватия отново ползва правото си на почивка, което даде резултат и съперничките ни изравниха при 11:11. Българките отново вдигнаха оборотите и пак направиха разлика от 3 точки – 16:13. Нови 7 точки за България отказаха в този гейм хърватките и нашите поведоха с 2:1 след 25:14.

В четвъртата част българките отново успяха да вземат 2 точки аванс още в началото, като преднината ни се запази до първото техническо прекъсване – 8:6. При 14:12 Лора Китипова направи ас, а топка в аут при атака на хърватките ни даде още по-голямо предимство – 16:12. Националките ни пропуснаха 3 шанса да увеличат преднината си и дадоха време на хърватските волейболистки да реагират и да намалят разликата само до 1 точка – 17:16. Последва изравняване, а Нешич замени Лора Китипова с Петя Баракова. Това не помогна и след поредната грешка на капитана ни Елица Василева (атака в аут) Хърватия поведе за пръв път в гейма. Нова грешка на Василева и Баракова и нова точка за хърватките, вече в опасната зона след 20-та точка. Съдийско решение в края на гейма помогна на хърватките, които стигнаха до крайния успех с 25:22 и докараха мача до тайбрек.

В последната част Хърватия поведе с 3:1, а Нешич реагира с прекъсване. То помогна и българките изравниха при 5:5, но след това грешка на Рабаджиева при посрещането помогна на съперничките. Смяната на полетата дойде при 8:6, а след него Елица Василева намали с атака по блока в аут. Ново лошо посрещане, нова точка за хърватките и ново прекъсване за Нешич при 12:9. Последваха 2 поредни точки за нашите волейболистки и прекъсване и за Верчези. Все пак България изравни при 12:12, но после състезателките ни не се ориентираха добре при 2 атаки и позволиха на Хърватия отново да дръпне с 14:12. Спасихме първия мачбол след успешна атака на Рабаджиева, но блокада срещу Емилия Николова сложи край на двубоя – 15:13 и 3:2 за хърватките.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна