Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атаката срещу сайта на ЦИК е атака срещу националната сигурност

Вчера приключи изборът на общински съвети, които реално формират местната власт, а изборът на кметове продължава, заяви пред Радио Пловдив социологът Антоний Гълъбов.

Ниска избирателна активност и висока фрагментация характеризират вчерашния вот. Около 7- 8 формации ще формират съветите, което създава известен риск за работата им. Процесът с избора на кметове продължава. Избирателната активност е по- ниска от 2011-а година, което става тенденция, подчерта Гълъбов.

Според него на изборите в неделя не е имало изненади, а по-скоро разочарование.

Партиите се страхуваха от провеждането и на референдума. През темата за допитването влезе също разочарование от политическата класа, а не от технологичното му провеждане.

Антоний Гълъбов смята, че вчерашната хакерска атака срещу сайта на ЦИК е атака срещу България. Атаката срещу държавни институции, ангажирани с изборите, е атака срещу националната сигурност на страната, подчерта той и припомни, че подобен опит да се събори сайта на ЦИК е имало и по време на Костинбродската афера.

Вчера обаче беше генерирана голяма атака от половин милиард запитвания, които са насочени към сайта на ЦИК, каза Антоний Гълъбов и добави, че няма сайт, който да издържи на подобна атака.

Според социолога ЦИК носи също отговорност за случилото се, защото не е инструктирала добре СИК-овете. Отделен е и въпросът, че в изборната администрация влязоха некомпетентни и неподготвени хора, подчерта той.

Според Гълъбов пазарът на гласове у нас не се разширява, но се увеличават мръсните пари. На тази кампания бяхме свидетели на много страх и агресия от политическите партии, влезе голям обем от мръсни пари, каза той. Няма разширяване на хората, които продават гласове, а имаше прекалено много купувачи. Това внесе допълнително отвращение у избирателите, заключи Гълъбов. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна