Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Константинов: Програмата за олимпийската квалификация в Берлин е абсурдна

Мениджърът на националния ни отбор по волейбол Стефан Чолаков и селекционеът Пламен Константинов с наградите за отбор и треньор на месец октомври
Снимка: БГНЕС

Националният ни по волейбол за мъже беше избран за 22-ри път за отбор на месеца в анкетата на спортните редакции след четвъртото място на европейското първенство, на което България беше домакин съвместно с Италия. Наградата за треньор на месец октомври получи селекционерът на волейболистите Пламен Константинов, за когото това е първо отличие в треньорската му кариера.





Благодаря за признанието. За мен това е първа награда и затова тя винаги е специална и приятна. Дано да имаме късмет и в бъдеще. Но без усилията на момчетата едва ли някой треньор би получил награда. Затова по-стойностна е наградата за отбор на месеца, даже и за мен, заяви Константинов.

Селекционерът каза още, че Андрей Жеков и Цветан Соколов нямат големи шансове да участват на олимпийската квалификация през януари в Берлин.

След европейското първенство Жеков претърпя операция, която се оказа доста по-сложна и затова възстановяването му ще бъде по-дълго. Не се знае дали ще бъде готов за олимпийската квалификация. Соколов вероятно ще може да изиграе 1-2 мача преди паузата за квалификацията, което за мен е недостатъчно. Шансовете не са му големи да се възстанови навреме, коментира Константинов.

Той разкри още, че в момента гледа предимно мачове от българското първенство, но има планове да посети срещи на националите в първенствата на Италия, Турция и Румъния. Селекционерът ни реално оценява състоянието на националния отбор:

Опитвам се да не казвам големи думи. Реалността е, че това, което постигнахме на европейското първенство, е максимум. Полуфиналът с Франция ще ми остане завинаги. Може би щеше да е нереално да победим, но по-близо не сме били. Не ми остава разочарование. Едно такова представяне дава оптимизъм, вяра на състезатели и треньори. Важно е да съхраним тази енергия, каза още Пламен Константинов.

Константинов изрази мнение и за предстоящата олимпийска квалификация, на която съперници на България са олимпийският първенец Русия, европейският шампион Франция и Финландия, като каза, че програмата на турнира е абсурдна.

Програмата за олимпийската квалификация е скандална. Германците са си платили да организират турнира, решават в кои часове да играят, да са водачи на група и други неща. Но да се изиграят 5 мача за 5 дни е абсурд. Това е скандално. Всички отбори трябва да са поставени при равни условия. Това, че някой си е платил... Германия са домакин, платили са си, те решават в какъв час да играят... Това с нас е абсурд. Олимпийска квалификация да играеш в 5 дни 5 мача. Не знам дали е умишлено ... със сигурност е напълно случайно, коментира треньорът.

Тази седмица ще се проведе среща с федерацията по волейбол за подписването на новия договор на специалиста. Обсъждан е срокът на контракта да е за две плюс две години.

Обсъждали сме договора ми, но още нямам подписан контракт. Предполагам, че тази седмица ще се видим с президента, защото изчаквахме завръщането му от чужбина. Обсъждахме срок до 2018 година и евентуално до следващата олимпиада през 2020 година, добави Константинов.

На срещата с медиите за пореден път беше зададен и въпрос относно завръщането на Матей Казийски в националния отбор.

Достатъчно опити се направиха за това, включително и от мен. Аз 1000 пъти казах, че искам Матей да играе в националния отбор. В бъдеще темата за Матей ще я приемам като неуважителна най-малкото заради хората, които са дошли в националния отбор, каза националният ни селекционер.  

Националите ни ще се съберат след 20 декември за подготовка за предстоящата олимпийска квалификация, която ще се състои от 5 до 10 януари 2016 в Берлин. Подготовката ще се води изцяло в София. Програмата предвижда и две контроли със Сърбия. Проверките ще бъдат на 28 и 29 декември в Белград.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна