Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 25 декември от 19.30 часа "Вечната българска класика" ще звучи в изпълнение на известни музиканти

БНР Новини
Красимира Стоянова
Снимка: www.operasofia.bg

Цикълът "Пет родопски песни" от Димитър Ненов ще слушаме в изпълнение на Красимира Стоянова.
Сред известните български изпълнители в първата половина на миналия век е самият Панчо Владигеров. Негови творби ще слушаме в оригиналното изпълнение на композитора, а прочутите Песен из Българска сюита и Българска рапсодия "Вардар" - в звуковата реализация на Давид Ойстрах и автора.
През 1929 година, студент в Париж при Пол Дюка, Любомир Пипков създава своята поетична Соната за цигулка и пиано. Нея ще слушаме в изпълнение на Стойка и Дора Миланови.
В 40-те години, белязани със знака на "Нестинарка" и езичеството, Марин Големинов, получил богата професионална и обща култура по време на обучението си в Париж, при общуването си с поети, писатели, художници на родна земя, създава своя цикъл "Прелюд и токата" - негова реплика на неокласицизма. По-късно, в 1954 година, прибавя и Ария и така цикълът става завършен. Ще бъде излъчен запис на Софийската филхармония под диригентството на Константин Илиев.
И една творба на Михаил Пеков, написана с характерния за автора полистилистичен маниер с много забавна средна част - своеобразна неокласическа пародия: Концерт за две цигулки и оркестър, посветен на много известното тогава цигулково дуо Ангел Станков/Йосиф Радионов. Те останаха и най-известните години наред изпълнители на Концерта.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени