Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълшебна история в осмия час на 2016 година

БНР Новини

Йорданка Кузманова, Вълчо Камарашев, Ирина Дочева, Деян Донков, Илиян Пенев, Сава Георгиев, Николай Николов и Ралица Ковачева са актьорите, с чиито гласове, емоции, въображение и чувствителност ще разкажем тази вълшебна история. По произход Снимкатя е шотландска. Авторът й Джордж МакДоналд е живял преди приблизително два века, бил е и министър, и тъй като пристрастеност към жанра фантази е характеризирала творчеството му, при това той е един от първите пишещи европейски личности с такава пристрастеност, хич не е изненадващо, че е смятан за учител на Луис Карол, авторът на „Алиса в страната на чудесата”, една пар екселанс вълшебна история, откъдето и да я погледнеш.

„Да ти вярват е още по-голям комплимент, отколкото да те обичат” казва „нашият любим фантаст”, както често го наричат в Шотландия.  

СнимкаОригиналната история за безтегловната принцеса е публикувана през 1864 година под заглавие The Light Princess и разказва за една принцеса, страдаща от перманентна безтегловност, която се изразява в това, че не може да стъпи здраво на краката си на пода, като това за стъпването здраво на пода трябва да се разбира и буквално и преносно, и разбира се, това коства огромни и многопосочни усилия на цялата армия царедворци, докато един прекрасен ден… Докато Един Прекрасен Ден Безтегловната принцеса се влюбва…

Цялата приказка на Първи януари от 8.00 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна