Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делхи наложи драконови мерки срещу замърсяването с пълна забрана на автомобили

Снимка: БГНЕС

Милиони жители на Делхи ще трябва да намерят алтернативни начини за придвижване от петък, когато властите въвеждат драконови ограничения на трафика, за да почистят въздуха в една от най-замърсените столици в света. Личните автомобили по пътищата ще бъдат забранени от 1 януари, като част от мерките за намаляване на смога. Те включват още затваряне на някои електроцентрали на въглища и почистване на пътищата за намаляване на праха. Правителството на Делхи предприе спешни действия, след като Световната здравна организация (СЗО) предупреди за нива на замърсяване десет пъти над нормата. Мерките влизат в сила първоначално за двуседмичен период, но мнозина се страхуват, че правителството няма да има друг избор, освен да въведе по-дългосрочна забрана с оглед на мащаба на проблема. Въпреки това, някои критици предупреждават, че ограниченията ще бъдат неприложими в град, където правилата за движение са вече рутинно пренебрегвани.

„Най-голямото предизвикателство е да накараме хората да осъзнаят, че тази борба срещу замърсяването е за тях, за тяхното здраве, за тяхно добро”, заяви министърът на транспорта Гопал Рай пред АФП. За да се справи с допълнителния натиск върху мрежата на обществения транспорт, правителството в Делхи е наело около 3000 частни автобуса за осигуряване на транспортни услуги в града от жилищните зони.

Училищата ще останат затворени до 15 януари. Около 10 000 полицаи ще следят за спазване на правилата, а нарушителите ще бъдат наказвани с 2000 рупии (30 долара), което е изключително висока глоба за средностатистическия жител на Делхи.

Около 8,5 милиона превозни средства запушват пътищата на Делхи, където 1400 нови автомобили се включват всеки ден в кошмарния трафик. Това е причината Делхи да е сред най-замърсените градове в света от общо 1600 изследвани от СЗО населени места.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна