Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайната на Света Василиева литургия споделят свещенници от катедралния храм в Сливен

В катедралния храм в Сливен беше отслужена Света Василиева литургия.  

Какво представлява и защо се извършва Светата Василиева литургия поясни отец Йоан от катедралния храм "Свети Димитър", който се занимава с въведението във вярата на младите хора от Сливен:

Светата Василиева литургия се извършва 12 пъти в годината. Свети Василий е велик със своя богоугоден живот, велик е с онова творчество, което ни е оставил, неговите завети как ние да устоим духовно съвършенство. Той е написал Светата литургия, която отслужваме, но и Молитва за изгонване на бесове и на всяко зло. Когато ние искаме просба от Бог чрез молитвата на някой светия, важно е да знаем, че вярата е определяща.

Освен голям богослов и учител на Църквата, той има и социални възгледи, поясни за  личността на Свети Василий Велики предстоятелят на катедралния храм отец Красимир и допълни:

Актуални са и днеска по отношение на обществото и отношенията на хората между силни, слаби, бедни, богати. Тези неща той ги е писал IV-ти век или какви трябва да бъдат и как трябва да се отнасят едни към други - богат, беден, та да няма надценени, та да няма потискане.

Отец Красимир обясни и защо именно на днешния ден се чете известната Василиева молитва:

Това са заклинателни молитви, написани са от него. Четат се на хора с нарушено душевно равновесие.

Пожелавам и аз на всички душевно здраве и спокойствие. Някои хора  от някъде да обърнат по-голямо  внимание на  обикновените хорица, за да преживяват по-добре,
 подчерта още той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна